Можете ли да пътувате, харчейки около 15 долара на ден, включително за полети, подслон, храна, визи? Според мнозина това е абсолютно невъзможно, но всъщност не е точно така, пише ВВС.

Поне такова е мнението на 28-годишния датчанин Хенрик Йепесен, който през април 2016 г. стана един от малкото хора в света и вероятно най-младия, който е посетил всички 193 държави в света.

Йепесен уверява, че за цялото си пътуване е похарчил около 50 000 евро, което се равнява на 15 долара на ден, ако за околосветското му пътешествие са му били необходими над 3000 дни. „Това, което направих, в действителност може да го направи всеки“, казва Йепесен в Мадрид.

Той пристигнал в града миналия понеделник и скоро ще го напусне, за да поеме на ново приключение в Бразилия, Аржентина, Южна Африка и след това на обиколка из Европа с кола за шест месеца.

Младият датчанин планира също така да прекара един месец на Сейшелските острови, след което да се отправи към Нова Зеландия. Ето какви са триковете на Хенрик за пътуване по света с малко пари.

1. Полети

Самолетните билети са едни от най-големите разходи за пътниците, но не и за Хенрик Йепесен. „Пътувах от Дания до Африка за 6 евро. До Италия и Мароко отидох за 3 евро. Пътувах от Малайзия до Австралия за 40 евро. И се качих на вътрешни полети в Малайзия, които ми излязоха 2.5 евро“, споделя Йепесен.

За да се възползва от тези цени, Хенрик е абониран за информационните бюлетини на основните нискотарифни авиокомпании. И когато получи съобщение за оферта, веднага започва да търси като луд евтини полети.

„Важно е да сте гъвкави, както по отношение на датите, така и по отношение на дестинациите. Ако сте такива, можете да летите почти без пари. И освен това е необходимо да пътувате с малко багаж, за да избегнете таксите, които много компании налагат, ако надхвърлите определено количество килограми или размерите, които са разрешени за ръчен багаж“, споделя Йепесен.

2. Подслон

Подслонът е друг голям разход за туристите. Но при обиколката си по света Хенрик е похарчил общо малко повече от 100 евро за хотели. „Съветът ми е да намирате подслон в къщите на местните хора. Винаги има хора, готови да отстъпят диван или легло на нуждаещ се човек... Използвам много Couchsurfing - компания, която предлага подслон на потребителите си на взаимни начала".

Той обаче спял и в къщите на хора, с които се запознавал на улицата. И никога нямало проблеми. „Но за всеки случай трябва да сте нащрек“, обяснява Йепесен.

Той признава, че му се е случвало да не намери отзивчив човек, който да му предложи дивана си. „В тези случаи може да спите на летището. Търсите спокойна зона и се приютявате там със спокойствието, характерно за сигурните места“, казва Хенрик.

3. Транспорт

Никакви коли под наем, още по-малко разходи за таксита. Датският турист се придвижвал предимно на автостоп. Той имал хиляди случаи на придвижване с кола, която спирала на вдигнатия му палец на пътя.

„И отново никога не съм имал проблеми. Добре е да внимавате, но моите преживявания винаги са били добри. Всъщност само четири пъти в живота си съм бил ограбван, докато съм обикалял по света и беше на места, които се смятат за сигурни, като Англия, Белгия или Китай“, споделя Хенрик.

В случаите, когато не можете да пътувате на автостоп, той препоръчва да използвате евтини автобуси.

4. Храна

Датчанинът съветва да си купувате храна от супермаркетите, тъй като е най-евтина, казва Йепесен. Той обаче не следва собствените си съвети. От няколко месеца той успява да пътува напълно безплатно.

„През 2012 г. си дадох сметка, че мога да живея по този начин и точно това правя“, споделя датчанинът. Той има договори с компании, които му плащат, за да ги рекламира чрез многобройните си последователи в социалните мрежи и в блога си. Хостели и авиокомпании му предлагат подслон и самолетни билети, за да пише за тях в блога си, в Twitter, Facebook и Instagram.

5. Споснори

В Мадрид, например, Хенрик е отседнал в супер хотел с пет звезди, за който не плаща нито цент. „Писах им, предложих им да ми дадат безплатна стая, за да пиша за тях, и те приеха сделката“, разказва Йепесен. От Мадрид до Бразилия той ще лети с португалската авиокомпания Tap, която го поканила.

„Това е последният ми съвет. Ако искате да прекарате живота си в пътуване, трябва да си направите блог и да разчитате на социалните мрежи, за да намерите спонсори. Аз направих точно това и проработи“, допълва датският авантюрист.