След периода на мощна експанзия в предходното десетилетие, латиноамериканските банки в последните години са изправени пред редица проблеми и забавят своя растеж.

Най-големите предизвикателства са свързани със спада в цените на суровините и политическите турбуленции в много от държавите в региона, пише Kredit.bg.

Големите трезори обаче прогнозират, че в близко бъдеще могат да се завърнат към двуцифрените темпове на растеж, на които се радваха преди десетина години.

Днес водещите банки в Латинска Америка са концентрирани в три държави, показва статистиката на S&P Global.

В Бразилия са базирани петте най-големи финансови институции по размер на активите, Мексико има три представителя в класацията, а останалите две банки са от Колумбия.

1. Itaú Unibanco Holding, Бразилия (433 милиарда долара активи)

Най-голямата латиноамериканска банка развива бизнеса си в 21 държави и разполага с мрежа от над 10 000 клона по целия свят. Компанията, която не е публично дружество, се занимава с традиционна банкова дейност, но предоставя и услуги в областта на инвестиционното банкиране, както и на корпоративните сливания и придобивания.

2. Banco do Brasil, Бразилия (408 млрд. долара активи)

Контролираната от бразилското правителство Banco do Brasil е втората най-голяма банка в Южна Америка с активи от над 400 милиарда долара. Освен че предоставя кредити и депозити за фирми и физически лица, трезорът се занимава с управление на активи и валутни операции.

Banco do Brasil поддържа мрежа от 5 440 клона в страната и обслужва 64 милиона клиенти.

3. Caixa Economica Federal, Бразилия (381 млрд. долара активи)

Основаната през 1969 г. Caixa оперира като самостоятелно дружество под шапката на бразилското финансово министерство. Банката играе ключова роля в осъществяването на националната политика за доходите, както и за жилищната политика на правителството.

Тя държи най-големия портфейл от ипотечнни кредити в страната. Освен това Caixa управлява и най-големите лотарийни игри в Бразилия.

Вижте и останалите банки в класацията в материала на Kredit.bg