Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Закъбърг, който вчера навърши 37 години, беше най-младият милиардер в света на 23-годишна възраст през 2008 г.

Закърбърг е един от най-популярните ръководители на компания в света, като от Forbes оценяват личното му състояние към днешна дата на над 114.6 млрд. долара.

Ето няколко интересни факта за основателя на Facebook навръх 37-ия му рожден ден.

На 23-годишна възраст Марк Закърбърг стана най-младия милиардер в света през 2008 г. Тогава той бе класиран на 785-о място в класацията на милиардерите на списание Forbes.

Цветът на Facebook неслучайно е син. Марк Закърбърг страда от далтонизъм и разпознава най-добре синия цвят.

Закърбърг получава оферти за работа от няколко компании, сред които AOL и Microsoft, преди още да е завършил гимназия. Основателят на Facebook обаче ги отхвърля и решава да се запише да учи в Харвардския университет. В крайна сметка, той прекъсва висшето си образование, за да посвети изцяло времето си на Facebook.

Марк Закърбърг става вегетарианец през 2011 г., решавайки, че ще се храни единствено с месото на животни, които е убил лично.

Главният изпълнителен директор на Facebook има куче порода унгарска овчарка, което носи името Beast (Звяр). Кучето има собствен профил във Facebook с 2.5 млн. фена.

През юли 2011 г. Закърбърг изпревари основателите на закритата вече Google+ Лари Пейдж и Сергей Брин, ставайки най-следвания потребител в социалната мрежа на Google.

Закърбърг носи една и съща сива тениска с логото на Facebook почти всеки ден, защото смята, че това му спестява време сутрин.

Закърбърг няма верифициран профил в Twitter, но има 480 000 последователи, въпреки че не е особено активен в микроблога. Той има едва 19 съобщения, като последното е от януари 2012 г.

През април 2018 г. той се яви на изслушване пред Конгреса на САЩ, след като стана ясно, че Facebook е споделял данни на потребители с политическата консултантска компания Cambridge Analytica.

Защо никой вече не се смее на шегите на Марк Закърбърг?Няма друг представител на Силициевата долина, който да е съсредоточил в себе си толкова много власт над технологичен гигант

През декември 2015 г. Закърбърг и неговата съпруга Присила Чан обявиха, че приживе ще дарят 99% от дела си във Facebook.