Да бъдеш богат е относително понятие.

Състояние от 1 млн. долара изглежда не е достатъчно, за да се наречете богати в САЩ. Според американците, богат може да се нарече човек, който има поне 2.3 млн. долара, сочи най-новото проучване на банката Charles Schwab, цитирано от Bloomberg.

Тази сума възлиза на над 20 пъти повече от средното състояние на докакинствата в САЩ.

През предходните 2 години същата анкета сочеше, че за да бъдете богат, трябва да имате поне 2.4 млн. долара.

Резултатите показват, че колкото по-възрастен е анкетираният, толкова по-високо поставя летвата. Сред така нареченото поколение на бейби бума (между 55 и 73 години) преобладава мнението, че за да бъдете богат, ви трябват 2.6 млн. долара. Тази сума е с 35% по-висока от състоянието, което посочват милениалите.

Когато става дума не за богатство, а за финансов комфорт, анкетираните смъкват необходимата сума значително. Средната сума, според анкетираните, за подобно финансово състояние възлиза на 1.1 млн. долара, като единствено поколението Z (между 9 и 22 години) е посочило сума по-ниска от 1 млн. долара, а именно средно 909 600 долара.

Анкетата, проведена сред 1000 американци на възраст между 21 и 75 години, показва, че 50% биха придобили дом, ако разполагаха с 1 млн. долара. Най-често този отговор се среща сред представителите на милениалите (22 до 37-годишните).

Според 2/3 от милениалите, дали си богат зависи по-скоро не от размера на банковата сметка, а от начина на живот.

60% от тази възрастова група не изпитват особени притеснения относно бъдещето, като посочват, че планират да увеличат личното си състояние в идните 10 години.

Милениалите наивно вярват, че с наследени пари ще придобият домНякои милениали (родените между началото на 1980-те и средата на 1990-те г.) имат нереалистични очаквания за наследство, което ще им помогне да придобият първия си дом, сочи проучване

Проучването демонстрира една интересна тенденция. Сред стратегиите как да се постигне финансова независимост миленилите посочват, че е важно да се избягват публикациите на приятелите им в социалните мрежи.

С други думи, не бива да се подвеждате по демонстрациите в социалните мрежи, които често подтикват към ненужни харчове.

Негативното влияние на социалните мрежи по отношение на харчовете изглежда само ще нараства. През март от Instagram обявиха, че тестват функционалност на име Checkout, която ще позволи пазаруване директно чрез платформата, вместо чрез уебсайта на търговеца.

На фона на всичко това, 59% от американците посочват, че живеят от заплата до заплата.

Колко пари трябват, за да сте сред горните 5% в Калифорния?Има значителни разлики относно необходимите доходи в различните щати, за да попаднете в горните 5%