Азиатските акции поевтиняват днес, докато облигациите поскъпват, след като инвеститорските нагласи бяха повлияни от засилващите се опасения около растежа на световната икономика и напрежението между Вашингтон и Пекин.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.5%, след като преди това отчиташе ръст в три поредни сесии. Китайските акции започнаха със загуби, като индексът CSI300 отчиташе спад от 0.5%. Австралийският основен индекс губи 0.8%, докато японският Nikkei падна с 1.4%.

Като индикация, че щатските пазари ще запишат нови понижения, днес фючърсите на S&P 500 отчитат спад от 0.4% за деня.

Избягването на риска нарасна в световен мащаб през последните дни, след като опасенията от глобална рецесия се увеличиха вследствие на разочароващите макроикономически данни за големите икономики.

Победите на евроскептичните партии и предсрочните избори в Гърция и политическото напрежение в Австрия засилиха мрачните перспективи.

Спорът на Италия с Европейската комисия относно бюджета на страната също поражда сериозно притеснение на пазарите.

В Азия фокусът остава върху продължаващата търговска война между САЩ и Китай. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че САЩ все още не е готова да сключи сделка с Китай. Междувременно, той подложи под натиск Япония да намали търговския си дисбаланс със САЩ.

Всичките тези опасения доведоха до спад на лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации от около 10 базисни пункта под лихвата по 3-месечните книжа. Подобна инверсия обикновено е считана за индикатор за рецесия. Лихвите по германските държавни облигации също вървят надолу.

Изнесените тази седмица данни показаха, че индексът на щатското производство неочаквано пада през май, в сравнение с предходния месец.

При валутите активността беше ограничена. Доларовият индекс остава без промяна на ниво от 97.937, доста над достигнатото наскоро двуседсмично дъно от 97.547.

Еврото също се търгува без промяна при 1.1162 спрямо долара, след като преди това записа понижения в два поредни дни, докато британският паунд се задържа на ниво от 1.2656 спрямо долара.

При суровините, цените на петрола се понижават днес, тъй като опасенията, че търговската война между САЩ и Китай може да предизвика глобална надделяха, въпреки риска от проблеми с предлагането заради наводненията в САЩ и напрежението в Близкия Изток.

Петролът от сорта брент поевтинява с 45 цента, до 69.66 долара за барел, докато щатският лек суров петрол губи 58 цента, до 58.56 долара за барел.