Италианските почитатели на Леонардо да Винчи ще трябва да проявят търпение.

Спорна картина портрет от 16-и век на маркграфиня, която преди време беше обявена за продажба с цена от 123 млн. долара и която може би е рисувана от Да Винчи, изглежда няма да се върне скоро в Италия, след като върховният съд на Швейцария отсъди, че собственикът й не я внесъл в страната незаконно.

Собственикът на “Портрет на Изабела д'Есте,” който беше проследен до частен трезор в Лугано през 2015 г., не трябва да бъде принуждаван да върне платното, въпреки че съд на по-ниска инстанция в швейцарския кантон Тичино отсъди именно това през 2018 г.

Върховният съд на Швейцария се е произнесъл по този въпрос на 13 май, а решението беше обявено тази седмица. Нещо повече, според съда, договорените между Швейцария и Италия правила за вноса и връщане на културно наследство не важат за картината.

С нарастването на стойностите на историческите картини, те стават все по-търсени като активи от страна на инвеститори и като пионки в международни спорове, в много от които участва Швейцария.

Картината “Спасителят на света,” която също се смята, че е на Да Винчи, е в основата на спора между дилър на предмети на изкуството от Женева и руския милиардер Дмитрий Риболовльов, който твърди, че е бил измамен, когато купил картината от швейцареца.

Най-необичайните предмети, продадени на търг през 2018 г.Да се следят търговете през годините е не само любопитно, но и увлекателно

В случая с Изабела д'Есте, италианската прокуратура моли швейцарските власти да конфискуват картината в Лугано и те го правят. След това през 2017 г. съд в град Пезаро осъжда собственика на картината на 14 месеца затвор за това, че я е изнесъл неправомерно от страната.

Не е ясно дали собственикът, чието име не се споменава, излежава присъдата.

След това през 2018 г. съд в Тичино разпорежда картината да бъде върната в Италия, а собственикът обжалва решението. Обжалването е отхвърлено от швейцарския федерален административен съд, преди да се стигне до решението на върховния съд от този месец, пише Bloomberg.