Dell Technologies Inc, HP Inc, Microsoft Corp и Intel Corp се обявиха против предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи мита за внос на лаптопи и таблети от Китай.

Dell, HP и Microsoft, които взети заедно оформят 52% от продажбите на ноутбуци и таблети в САЩ, посочват, че предложените мита ще увеличат цените на лаптопите в страната.

Това може да удари крайните потребители и индустрията, като освен това не адресира конкретните китайски търговски практики, които кабинетът на Тръмп смята за несправедливи и цели да ограничи, обявиха от четирите компании в общо изявление, предава Reuters.

Въвеждането на предложените мита може да увеличи цените на лаптопи и таблети с най-малко 19%, или с около 120 долара средно на лаптоп, посочват компаниите, цитирайки проучване на Consumer Technology Association.

"Увеличение в цените в подобен магнитут може дори да изтласка лаптопите извън обсега на повечето потребители с нисък бюджет“, твърдят компаниите, отбелязвайки, че ценовите повишения ще се появят около празниците и преди стартиране на новата учебна година.

В отделно изявление Microsoft, съвместно с производителите на видеоигри Nintendo of America Inc и Sony Interactive Entertainment LLC, посочиха, че митата за внос на конзоли за видеоигри могат да спънат иновациите, да засегнат потребителите и да подложат хиляди работни места на риск.

Тези държави ще спечелят най-много от търговската война САЩ-КитайДвама се карат – трети печели. Икономистите на британската банка Barclays прогнозират, че търговската война между САЩ и Китай ще облагодетелства най-много двете водещи европейски икономики

Властите в САЩ ще приемат в рамките на седем дни позициите на щатските търговци на дребно, производителите и представителите на други бизнеси относно плановете на Доналд Тръмп да наложи нови мита за внос на китайски стоки на обща стойност 300 млрд. долара.

Изслушването на позициите на заинтересованите страни ще приключи на 25 юни, като митата няма да влязат в сила преди 2 юли тази година.