От известно време витае една спекулация.

По това време миналата година изданието TechCrunch публикува материал, че Google са премахнали всички таблети от уебсайта си.

Тогава това се отдаде на бъг, но в наши дни изглежда, че истината може да се окаже съвсем друга.

В края на миналата година Google пусна таблетът Pixel Slate, надявайки се устройството да се превърне в доста по-успешен продукт от високобюджетния Pixel Book.

Това обаче не се случи - устройството не се превърна в хит, като навярно ще си остане последното по рода си. През тази седмица Google призна, че техният хардуерен екип обръща гръб на таблетите.

„Относно хардуерните усилия на Google, ще продължим да се фокусираме въху лаптопи с операционна система Chrome, като ще продължим да осигуряваме съпорт за Pixel Slate”, посочва компанията в изявление.

Рик Остерлох използва Twitter, за да даде пояснителни бележки.

„Хей, вярно е... хардуерният екип на Google ще бъде фокусиран единствено върху изграждането на лаптопи, продължавайки напред”, пише той.

„Но не ни разбирайте погрешно, екипите зад Android и Chrome OS са 100% ангажирани с дългосрочния процес по работата с нашите партньори при таблетите за всички сегменти на пазара”, добавя той.

Таблетите са сегмент, в който времето е показало, че всички компании, освен Apple, трудно пробиват.

Google направи няколко опита да се позиционира в това пространство, но така и не успя да се пребори с конкуренцията на iPad.