Ebay Inc обяви, че ще създаде услуга за складиране и доставки, предназначена за търговците, които използват нейната платформа.

Услугата ще стартира през следващата година, като компанията се надява, че тази стратегия ще докара повече търговци на платформата ѝ.

Програмата понастоящем се тества в САЩ и Германия и изпъква с огромните сходства с бизнес модела на Amazon.com Inc, който позволява на търговците да наемат складови помешения от компанията, така че стоките им да са възможно най-близо до клиентите, предава Reuters.

Очаква се това да ускори времето на доставка при поръчка от eBay, което е ключова характеристика за потребителите, пазаруващи онлайн.

Само в САЩ търговците в eBay изпращат около 1.5 млн. доставки на ден.

eBay, базирана в Сан Хосе, Калифорния, беше най-популярният сайт за онлайн търговия в света преди десетина години, преди Amazon да заема лидерска позиция в тази сфера.

Програмата за отдаване на складови площи и логистика е един от факторите, които помогнаха на Amazon да установи доминацията си. Нещо, което еBay също смята да направи сега.

Докато eBay чак сега ще се опита да въведе собствена услуга за доставки, то Amazon вече се цели към следващото ниво, гарантирайки съкратен срок за доставката в САЩ от един ден чрез своята Prime програма, която струва 119 долара на година.

В същото време, подобрената логистика и високият капацитет на складовите площи в наши дни правят идеята на eBay по-лесна за реализация.

Девин Уениг, изпълнителен директор на eBay, посочва, че планът предвижда безплатна доставка със срок за реализация от два дни.

„Не става дума, че се опитваме да спечелим във войната на скоростни доставки. Нашият магазин има 182 млн. клиенти в eBay заради стойността и уникалността на наличностите ни. Ние не сме доставчици, доставящи за един час. Никога няма да бъдем това, но потребителските очаквания се променят”, казва той.

eBay обръща гръб на PayPal Акциите на PayPal поевтиняха с 7% в резултат на новината

Около 40% до 50% от стоките в eBay ще могат да се възползват от ускорената доставка.

Уениг не посочва колко точно ще струва на eBay изграждането на новата услуга, която ще носи името Managed Delivery, но заявяват, че ще бъде рентабилен бизнес, сам по себе си.

Търговците в програмата ще бъдат таксувани за складирането и доставката, когато продуктът вече е продаден.