САЩ обвини президента на Венецуела Николас Мадуро и неговите сподвижници в това, че са се облагодетелствали от програма за субсидиране на храни, докато страната изпитва сериозен недостиг на всевъзможни продукти.

Години наред "огромна корупционна мрежа" е печелела пари от надценени договори, като в същото време само част от храните за държавната програма са били внасяни, заявиха от министерството на финансите на САЩ.

САЩ наложи санкции на 10 души, сред които и тримата доведени синове на Мадуро.

Самият президент на Венецуела определи мярката като признак на "отчаяние" от страна на "империята на гринговците".

Богатата на петролни залежи Венецуела изпитва хроничен недостиг на храни и лекарства в резултат на продължаващата години наред икономическа криза, а голям брой хора в страна казват, че нямат достъп до достатъчно храна.

Програмата, известна с испанския си акроним Clap, беше създадена от правителството на Мадуро през 2016 г. с цел разпространението на храни на субсидирани цени, информира BBC

Колумбийският гражданин Алекс Наин Сааб е ръководел мрежа, която била единствен кандидат и получавала надценени договори от правителството на Венецуела, в това число и от програмата за храните, според министерството на финансите на САЩ.

Богатите деца на Венецуела: пир по време на чумаДецата на социалистическият елит не знаят какво е нищета

През 2016 г. Сааб създава компания, която да купува храни в чужбина и да ги внася в страната.

Той е обвинен в това, че прибирал сериозни суми и внасял само малка част по договорите, за които му се плащало.

Според обвиненията Сааб плащал подкупи и връщал пари на официални лица, за да печели надценените договори още от 2009 г.

По един от тях за строителството на 25 000 жилища за хора с ниски доходи, на него и партньорите му било платено между три и четири пъти повече от реалната стойност на домовете.

Хората, срещу които са наложени санкциите, са се обогатили чрез държавни договоrи, като сред тях са доведените синове на Мадуро Валтер, Йосер и Йосвал Флорес, които са получавали пари от компаниите на Сааб.

Санкциите засягат и 13 компании, за които се смята, че са участвали в схемата.