За големия потенциал на бизнеса с легална марихуана се говори активно от няколко години.

Много компании от тази ниша обаче все още не могат да се похвалят с печалба, тъй като инвестират голяма част от средствата си в развитие на бизнеса.

Една от най-популярните компании на този фронт обяви кога очаква да излезе на печалба.

Най-голямата канадска компания за марихуана Canopy Growth Corp посочи, че очаква да излезе на печалба след 3 до 5 години, тъй като понастоящем инвестира сериозни суми в диверсификация и разширяване, предава Reuters.

Акциите на дружеството, които се търгуват на борсата в САЩ, поевтиняха с 14.5%, до цена от 27.30 долара за брой, само ден след като компанията обяви разочароващи тримесечни финансови резултати.

Докато бизнесът с марихуана влага сериозни суми в разширяване, инвеститорите започват да демонстрират притеснения дали тези компании изобщо могат да излязат на печалба.

Canopy обяви загуба в размер на 1.2 млрд. канадски долара и по-слаби от очакваното продажби за първото тримесечие на тази година, присъединявайки се към конкурентите си от Cronos Group и Tilray, които също обявиха загуба за тримесечието.

Брокерът BMO Capital Markets отбелязва, че загубата на Canopy Growth може да нарасне още повече, тъй като компанията планира пускането на нови продукти от канабис, което изисква капиталови инвестиции и води до големи оперативни разходи.

Рапърът Jay-Z влиза в бизнеса с марихуанаОсвен по креативните въпроси, Картър ще се занимава и със социалната справедливост в политиката на компанията

По време на представянето на финансовите резултати Canopy обяи и по-нисък брой търговски обекти в ключови провинции, като Онтарио, засилвайки опасенията, че канадският пазар страда от свръхпредлагане на марихуана.

Компанията е изгубила пазарен дял в търговията с продукти за развлекателна цел, като общият ръст на приходите се забавя през първото тримесечие спрямо предходния тримесечен период.