Спайдърмен (Човекът паяк), един от най-популярните супергерои от вселената на Marvel, може дълго време да отсъства от големия екран.

Sony и Marvel не успяха да постигнат споразумение относно правата над образа на Спайдърмен, което засега означава, че той няма как да присъства в бъдещите филми на американската компания.

В резултат на това, фенове на комисковия герой, започнаха да надигат глас в опит да провокират постигането на разбирателство по темата, предава CNN.

Sony посочват, че са „разочаровани” от преговорите, който трябваше да удължат сделката, позволяваща супергероят да се използва във филмите на Marvel.

Потребители на Twitter създадоха призива #SaveSpiderMan, които бързо беше разпространен и от актьори участващи в сериите за супергерои.

Джереми Ренър, който играе ролята на Орлово око в поредицата „Отмъстителите”и „Капитан Америка: Гражданска война” написа в Instagram: „Хей @sonypictures искаме Спайдърмен обратно в @therealstanlee и @marvel моля, благодаря ви #congrats #spidermanrocks.”

Кой притежава Спайдърмен?

Спайдърмен е един от най-популярните персонажи на Marvel, като е създаден от покойния Стан Лий през 1960-те години на миналия век.

Но Marvel Studios, дружеството, което продукцира филмите не притежава правата над собствените си ленти.

Това е така, защото Marvel продаде тези права през 1980-те години, когато филмите за супергерои не привличаха чак такова внимание както днес. Правата над персонажа смениха собственика си няколко пъти, преди да бъдат придобити от Sony през 1999 година за сумата от 7 млн. долара.

Филмът „Спадърмен” от 2002 година с Тоби Магуайър в главната роля се превърна в голям финансов успех за Sony, което вероятно е дало още една причина на Marvel да се обърне към този вид филми.

През 2015 година, двете компании се споразумянаха да споделят правата над персонажа, което позволи на Спайдърмен да бъде включен във вселената на Marvel.

Понастоящем ролята се изпълнява от актьора Том Холанд, като образът на Спайдърмен присъства в пет филма на Marvel.

Какво предстои?

Това е въпросът, който вълнува най-много феновете.

Провалът на преговорите означава, че президентът на Marvel Studios Кевин Файдж повече няма да е замесен в продуцирането на филмите за супергероя. Така феновете ще трябва да се примерят, че под диктовката на Sony, евентуалните нови филми за Спайдърмен ще се различават от последните пет.

Но не е ясно дали раздялата между двете компании ще продължи вечно. Sony дават надежда на феновете, като посочват, че се „надяват” казусът да намери своето решение.

„Разочаровани сме, но уважаваме решението на Disney да не продължи с него (Файдж), като водещ продуцент на следващия филм за Спайдърмен”, посочват от компанията.

Кои са най-високоплатените актьори в Холивуд?Марк Уолбърг оглавява класацията на Frobes тази година

„Надяваме се, че това може да се промени в бъдещето, но разбираме, че многото нови отговорности, които Disney му даде, включително относно новопридобитите активи на Marvel, няма да му оставят време да работи по интелектуална собственост, която не притежават”, коментират от Sony.

От изявлението на компанията може да се предположи, че няма намерение да промения ключовите характеристики на новата поредица за Спайдърмен.

Това може да означава, че актьорът Холанд ще продължи да играе персонажа.

„Спайдърмен: Далече от дома”, най-новият и вероятно последен филм за супергероя под шапката на сделката между Sony и Маrvel, се върти по кината от два месеца, като вече може да се похвали с приходи от над 1 млрд. долара по света.