Съд в Мексико разпореди на здравните власти в страната да позволят на двама неидентифицирани души да притежават, транспортират и използват кокаин, без обаче да го купуват или продават.

Това първо по рода си съдебно решение не легализира напълно кокаина и няма да влезе в сила, докато не бъде потвърдено от по-горна съдебна инстанция, според неправителствената организация Mexico United Against Crime (MUCD).

“От години работим за по-безопасна, справедлива и мирна държава, а в този случай настояваме за необходимостта да се спре криминализирането на използващите други наркотици, освен марихуана, и да се създадат по-добри обществени мерки, които използват всички налични опции, в това число и регулацията," казва Лиса Санчес, директор на организацията.

Служител на Федералната комисия за защита от санитарни рискове е заявил пред AFP, че тя е предприела мерки за блокирането на съдебното решение, което е от май месец. Делото пък може да стигне до Върховния съд на Мексико.

Съгласно мексиканското законодателство, пет подобни решения по един и същи въпрос може да наложат стандарт, който да е задължителен за всички съдилища в страната.

От MUCD използваха сходна стратегия, за да лобират за легализирането на марихуаната и през 2018 г. Върховният съд на Мексико постанови, че пълната забрана на използването на марихуана с развлекателни цели е противоконституционно, информира Reuters.

От организацията се надяват взетото наскоро съдебно решение да принуди властите да вложат повече ресурси в превенцията на насилствените престъпления.

Мексико постави рекорд по брой на убийствата за първото полугодие на 2019 г. със 17 608, което е с 5.3% повече, в сравнение със същия период на 2018 г. Страната, която е с население от близо 125 милиона души, отчита по около 100 убийства на ден.

През 2018 г. броят на свързаните с наркотици убийства в Мексико се увеличи до 33 341, което е с 15% повече на годишна база и е нов рекорд.

Мексиканското правителство обмисля вдигането на забраната за наркотиците, които в момента са незаконни, според плана за национално развитие, представен от президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, които встъпи в дължност през декември.

"Стратегията на забрана вече не е устойчива, не само заради насилието, което генерира, но и заради лошите резултати по отношение на общественото здраве," се казва в плана.