Измамниците завладяват все повече социалните медии.

Цели 53% от опитите за логване в социалните медии са дело на злонамерени потребители, според ново проучване на Arkose Labs.

Освен това, една четвърт от всички нови профили в социалните медии са свързани с измамници.

В доклада си за третото тримесечие от от Arkose Labs казват, че са анализирали над 1.2 млрд. нови регистрации, логвания и плащания във сайтове за финансови услуги, електронна търговия, игри, забавления, пътувания и социални медии. Според доклада, една на всеки 10 транзакции е измама.

Когато става въпрос за социалните медии, измамниците обаче е два пъти по-вероятно да се целят в съществуващи профили, отколкото да създават нови такива.

В случай, че се чудите какво толкова намират измамниците в скучния ви според вас профил във Facebook, от Arkose Labs са установили, че престъпниците искат да се сдобият с достъп до лични данни, които могат да бъдат използвани за влизане в банкови сметки и други профили с чувствителна информация.

Автоматизираните ботове допринасят за по-голяма част от измамническия трафик. Според проучването това включва събиране на данни, опити за проверка на профили и дори блокиране на места в сайтове за самолетни резервации. Над 75% от атаките в социалните медии са дело на автоматизирани ботове.

Някои атаки са сезонни. Например, по време на сезона на подаване на данъчните декларации в САЩ се наблюдава ръст на финансовите измами.

Когато става въпрос за страна, от която идват тези атаки, според Arkose Labs, Филипините са лидер с огромна преднина пред всички останали.

САЩ, Русия, Индинезия и Великобрирания оформят челната петица. Същевременно Китай е лидер при опитите за измами, осъществявани от хора.

По оценка на доклада, киберпрестъпленията ще нанaсят щети за над 6 трлн. долара годишно до 2021 г.