Сирма Груп Холдинг ще осъществи обратно изкупуване на 19 милиона собствени акции.

Решението беше взето на Общото събрание на акционерите, проведено в края на август, съобщават от компанията.

Минималната цена на изкупуването е 0.10 лева на акция, а максималната - 2 лева на акция. Максималната обща цена на обратното изкупуване е 20 милиона лева.

Крайният срок на операцията по изкупуването на акциите е до края на 2022 г.

Нетната печалба на Сирма Груп Холдинг за първото шестмесечие на 2019 г. бележи ръст от 55% на годишна база и достига 4.29 милиона лева, показват данните от консолидирания финансов отчет на компанията.

Приходите за първото полугодие нарастват с 2.34%, до 29.13 милиона лева. Софтуерната компания продължава да реализира по-голямата част от продажбите си на външните пазари. Те заемат дял от 63.3% в общите приходи (18.42 милиона лева), докато на българския пазар се падат 36.7% (10.7 милиона лева).

Ключови за Сирма Груп остават британският и американският пазар, където през първите шест месеца на годината са реализирани продажби респективно за 6.18 млн. лв. и 5.23 млн. лв.

Сирма Груп Холдинг заема 16-о място в класацията на ICT Media, която включва най-големите компании в областта на информационните и комуникационните технологии, опериращи на българския пазар. Сирма се нарежда в първата десятка по марж на печалбата (11.7%) и е сред първите 20 компании по ефективност на служител (147 100 лв.).

Сирма Груп заема 13-а позиция в категорията на хардуерните производители с реализирани приходи за 12 млн. лв и ръст от 4.5%, докато в класацията на софтуерните разработчици компанията е в Топ 10 с над 30 млн. лв и ръст от близо 21% спрямо предходната година.

Сирма е четвъртата българска компания, която е позиционирана отлично спрямо световните IT гиганти, опериращи у нас.

Дружеството се позиционира на 16-о място в класацията на най-големите IT износители с приходи от експорт в размер на 15.4 милиона евро и годишен ръст от 18.4 на сто.

От Сирма Груп Холдинг съобщават още, че на 28 август компанията е сключила договор с базираната в Люксембург инвестиционна банка Corum Group International за консултации по намиране на инвеститор за семантичните технологии и продукта "GraphDB".

Договорът е със срок от 13 месеца, а уговореното възнаграждение се състои от фиксирана месечна такса и възнаграждение при успешна транзакция, като последната включва и 12-месечен последващ ангажимент след изтичането на срока на договора.