18-годишната Доли се подвизава като онлайн модел. Веднъж когато седяла в кухнята си, пристигнало писмо по електронната поща.

Някой току-що е платил 10 долара, за да може да вижда публикациите ѝ в социалната мрежа OnlyFans в рамките на един месец. Това бил и първият абонат на Доли.

Подобно на растящия брой участници в света на онлайн сексуалното съдържание, Доли се опитва да създаде своя потребителска база в социалната мрежа.

Моделите използват Twitter, Instagram и Snapchat, за да промотират премиум предложенията си в сайтове, като OnlyFans, Fancerto и Patreon, където да получават средства от абонатите си, пише CNBC.

В модел, обратен на конвенционалната порно индустрия, където сайтове печелят милиарди долари от реклами и премиум абнаменти, Доли и други ентусиасти се опитват да контролират сами разпространението на съдържанието си, благодарение на социалните мрежи, така че да си гарантират по-голямо парче от баницата.

Точно както независимите музиканти се опитват да изкарат пари от феновете си чрез платформи, като SoundCloud и Bandcamp, жените в порно индустрията започват да използват новите онлайн модели за директен контакт с крайния потребител.

По думите на Доли, която не разкрива истинското си име, благодарение на тези платформи, човек сам определя правилата и лимита си.

Пазарът на абонаментни услуги в онлайн порно индустрията все още не обещава голямо богатство за участниците на пазара.

Доли печели между 500 и 1000 долара месечно. Част от приходите ѝ идват от абонаменти, които се търгуват на цена 10 долара на месец в OnlyFans. Тя таксува 12 долара на месец за частни Snapchat сесии или 35 долара за неограничен достъп до нейните публикации.

Друга услуга е изпращането на специално съдържание на конкретен потребител чрез Twitter, Google Drive или Dropbox, като еднократното заплащане става чрез Venmo или Cash App на Square.

Например, Доли промотира така наречения Dolly’s Disney Fund, където потребителите плащат между 5 и 100 долара за снимки и клипове от предстоящо нейно пътуване до парк Дисниленд.

Моделите могат да таксуват потребители по множество начини още от ранните дни на интернет бизнеса. Това, което е ново при сайтове, като OnlyFans и Fancentro, са инструментите и системата за управление на съдържанието (CMS), която помага на създателите на съдържание да менижират абонаментното таксуване и да управляват бизнеса си директно от смартфона.

Сайтът прибира таска в размер между 5 и 25% от приходите, като останалото отива към създателите на съдържание.

Goddess Tierra (Богинята Тиера) е в онлайн порно бизнеса от 13 години - достатъчно дълго, за да си спомня колко трудно е било без наличието на специализирани инструменти.

Когато започнала, трябвало да се научи на HTML, както и да плаша за домейн и хостинг, за да достигне потребителите. В наши дни обаче всичко това идва в пакет.

„Всичко е толкова лесно сега”, казва Tierra, която обикновенно изкарва 10 хил. долара на месец. „Просто трябва да знаете как да брандирате себе си.”

OnlyFans се позиционира като сайт за всички видове създатели, като посочва пред CNBC, че не винаги е искал да бъде в центъра на истории, фокусирани върху бизнеса за възрастни. Но така или иначе, порнографията е пазарът, който грабнал вниманието на компанията.

Fancentro демонстрира по-голямо желание да задоволи целевата аудитория.

„Нямаше уеб базиран CMS, който да обхваща изпълнителите и това, от което се нуждаят като независими създатели на съдържание. Ние им дадохме възможността да управляват собствен бизнес”, казва изпълнителният директор на Fancentro Стан Фискин. „Считаме се за премиум социална мрежа”, добавя той.

В Fancentro моделите поставят цената на абонамента и времевия срок на достъпа – месечен, тримесечен, шестмесечен и годишен. След като потребител се абонира, компанията уведомява модела и свързва клиента към нейния частен Snapchat акаунт.

Уебсайтът, който прибира 25% от трансакциите, има 15 хил. активни модели. Това е двоен ръст спрямо ситуацията от средата на миналата година, когато активните модели са били 6000 броя. Порталът не разкрива броя на потребителите си.

По-рентабилно

Много от моделите във Fancentro изкарват едва няколкостотин долара на година. Но през последната година над 10 модела са генерирали над 1 млн. долара приходи чрез сайта, разкрива Фискин.

За LilPinkAlien абонаментните програми в Fancentro и OnlyFans са нещо чудесно, но дори още по-добрата новина е, че потребителите могат да оставят бакшиши чрез Venmo или други платежни приложения.

Обикновено това се прави като допълнителна сума над абонаментната такса, когато потребителите искат да оставят комплимент за дадено съдържание.

„Действително си отворих очите, когато осъзнах, че хората, които вече са дали пари за мен, може би искат да продължат да харчат още пари за мен”, казва тя. Подобно на Доли, LilPinkAlien изкарва между 500 и 1000 долара на месец.

Juno LTK печели повече – около 2 500 долара месечно. През декември тя създава акаунт в сайта Patreon, където най-различни създатели на съдържание получават приходи от абонатите си.

Преди да стане гол модел през 2015 г., Juno LTK е управлявала ресторант за бързо хранене - работа, която мразела и поемала ангажименти като фотограф на свободна практика.

Тя напуснала индустрията, за да се отдаде на еротиката, но първоначално не успява да изкара достатъчно пари, тъй като страдала от липса на бизнес проницателност.

Поради това записала колеж, където ходела на курсове по маркетинг и счетоводство. Тя осъзнала, че ако иска да изкарва пари от това, трябва да го разглежда като бизнес.


Политик се рекламира в порно сайтДатски политик намери уникален начин за прилвичане на гласоподаватели, като пусна своя реклама в порно сайта PornHub

Моделите в сайтовете, предлагащи абонаменти, могат да избират да получават парите си чрез директен банков депозит в тяхна сметка, PayPal или чрез чекове. Сайтовете предлагат и счетоводна форма, която помага на създателите да платят данъците си в края на годината.

Платформите изискват от създателите да докажат възрастта си и да се идентифицират. Някои портали имат специфични правила. Например в Patreon могат да се публикуват голи снимки и клипове, но е забранено показването на всякакви актови фотоси или видеа.

OnlyFans и Fancentro позволяват по-разкрепостено съдържание.

Snap

Докато моделите се ползват от новите онлайн инструменти, Snapchat се превърна в интегрална част от оналайн портно индустрията. Това е едно от най-популярните приложения в интернет, което позволява на потребителите да създават частни акаунти.

„Няма друго нещо като Snapchat”, казва Ели Боулдер - модел, която използва Fancentro и OnlyFans, за да споделя фетишистко съдържание. „Клиентите искат да бъдат там, а ние искаме да бъдем там, където са клиентите”, казва тя.

Fancentro поема цялата работа по администриране и разплащане при частен Snapchat срещу такса, като по този начин моделите могат да се фокусират върху създаване на съдържание.

Разпространението чрез Snapchat обаче си остава рисково начинание. Приложението каегорично посочва, че забранява акаунтите, което промотират порнографско съдържание. Прилагането на тези правила обаче е друга история.

Тъй като платформата предлага частни акаунти, моделите обикновено не подлежат на изтриване, поне докато някой не ги докладва на модераторите. Говорител на Snap отказва коментар по темата.

По думите на Фискин, Fancentro има странни взаимоотношения със Snap. Моделите на Fancentro носят ползи на Snapchat, тъй като съдържанието им ангажира потребителите, което е ключово за рекламната стратегия на Snapchat.

Дори в премиум частни акаунти приложението продава реклама. Фискин обаче няма притеснения. Според него Snapchat е чудесен канал за стартиращи нишови компании, въпреки че винаги съществува шанс компанията да издири и изтрие всички акаунти на модели.

„Ако не е Snapchat, ще има друг начин за доставка на съдържание до частна аудитория. Докато инструментите за поверителност са налице, ще има начин за доставка на съдържание”, добавя той.