Когато говорим за мобилни жилища, обикновено в съзнанието ни идва образа на беден човек, струпани кашони, мръсна земя и стари дрехи, разпилени по земята.

Но този номадски начин на живот изобщо не е реалното лице на това, което всъщност включва понятието „мобилен дом“.

Тук говорим за малки и компактни, красиви жилища на четири колела, които съвсем не са за подценяване и предлагат дори луксозен начин на живот.

Ето някои от най-ярките примери за подобни мобилни домове по света:

1. EleMMent Palazzo

Сегашният носител на корона за най-скъпия RV в света - eleMMent Palazzo, се предлага оборудван с просторна главна спалня, 40-инчов плазмен телевизор, ръчно изработени аксесоари, дързък стил и тераса на покрива.

Разбира се, ще ви струва 3 милиона долара, но си заслужава лукса да събереш цялото семейство в колата и да се отправите на пътуване без граници.

2. Volkner Performance Bus

Ако нямате нищо против да шофирате това чудо, което прилича на космически кораб, защото просто не искате да привличате внимание, този автомобил не е за вас.

Но ако търсите екстремен лукс и може да отделите 1.5 милиона долара, ще получите автомобил, оборудван с просторна всекидневна, кухня и голяма спалня - всички напълно обзаведени.

3. Домът от контейнер за доставка

Добре, това не е конвенционален "мобилен" дом, но този, който идва на цена от 130 000 долара, е построен с цел мобилност.

Изграден от четири контейнера, той предлага изненадващ лукс и има две бани, кухня, перално помещение и стилни дървени подове. Също може да бъде разглобен и преместен лесно.

4. Foldout

Мислете за това като за мобилен дом на швейцарската армия. Тази малка къщичка е проектирана да бъде най-добрата в мобилния лукс.

Пътува като безобидно изглеждащо ремарке, но се превръща в нещо грандиозно, когато стигнете до местопредназначението си. Все още е на проект, но се надяваме скоро да я видим по пътищата.

5. Микро домове

Микро домовете станаха изключително популярни и въпреки че тези малки жилища не са технически „подвижни“, те са много лесни за транспортиране. Идеални са за природозащитниците, за всеки, който иска да инвестира в земя, а не в жилище, или някой, който просто търси дом за около 30 000 долара.

6. Watervilla De Omval

Дошла направо от бъдещето (или рекламата на Apple), Watervilla De Omval е лодка-къща, която разполага с всички удобства. Създадена от дизайнери в Холандия, тя се отличава с много прозорци и минималистичен дизайн.

Разбира се, външният вид е измамен. Watervilla De Omval, всъщност, е двуетажно жилище, като едно от нивата е изцяло потопено и предлага гледки към заобикалящия воден живот.