Като предприемач човек влага прекалено много време и енергия в своето бизнес начинание, за да печели огромни количества пари.

Печеленето на пари е от съществено значение за вас и за членовете на вашия екип, чиято прехрана зависи от вас.

Някои неща обаче са по-важни от парите, а пренебрегването им ще направи финансовите ви възможности безполезни.

Ето кои са петте най-важни неща в ежедневието, върху които трябва да се концентрирате повече, според Entrepreneur.com.

1. Вярата ви

Това не е религиозна вяра, въпреки че може да е част от нея. Вярата, за която става въпрос тук, е вярата в самите вас, в мечтата ви и в бизнеса ви. Без тази вяра няма значение колко са добри продуктът или услугата ви.

Има примери за това как съмнението унищожава бизнеси, които биха могли да променят света. Когато имате усещане, че всички, на които вярвате, са по петите ви, е трудно да запазите вярата си.

Моментът, в който изгубите вяра в бизнеса си и помислите, че мечтата ви е прекалено смела или смятате, че някой може да се справи по-добре, сте дотук. По-добре да се откажете и да отидете да работите за някой друг — някой, който излъчва вяра.

Предпочитате да правите нещата по своя начин? Трябва да вярвате в себе си и във всеки аспект от вашия бизнес. Разбира се, че ще правите промени в начина, по който правите нещата, но ще го направите, защото вярвате в това, което правите и искате да го правите по-добре.

2. Вашето здраве

Като предприемач прекарвате повече време, мислейки за бизнеса си, от когото и да било друг. Ако нещо се обърка, всичко ляга на вашите плещи. Това може да бъде опасно. Може да ви накара да си помислите, че ако не работите върху бизнеса си по цял ден, всеки ден, той няма да успее.

Имайте доверие на хората си. Оставете ги да вършат своята работа, а след това вие вършете вашата. Уверете се, че бизнесът ви е добър. Проучвайте нови начини да го направите още по-добър. Получавайте обратна връзка от вашия екип и имайте план за действие.

Междувременно внимавайте какво ядете. Следете теглото си. Посещавайте фитнеса или практикувайте любимия си спорт. Силният, остър ум изисква силно тяло, така че не пестете усилия. Не е нужно да сте бодибилдър. Просто си поставяйте цели, достигайте ги и след това си поставяйте нови. Това ще ви обучи да правите същото с бизнеса си.

Не се чувствате по най-добрия начин? Бъдете активни и посетете лекар. Вашият бизнес има нужда от възможно най-добрата ваша версия. Това означава да полагате грижи за себе си, така че да можете да разсъждавате ясно и да водите екипа си към бъдеще, изпълнено с успехи.

Милиардер с добър съвет относно стреса и съняВ миналото Ма е споделял, че планира да следва философията “по-добре да умреш на плажа, отколкото в офиса” и е изтъквал ползите от силата на добрия сън

3. Вашето семейство

Искате да осигурите на вашите деца по-добър живот, отколкото вашия на младини. Преследването на още повече пари, когато би трябвало да сте си вкъщи, обаче може да се отрази на вашето семейство. Повечето хора биха искали да могат да глезят партньора и децата си, но това, което вашето семейство наистина иска, сте вие.

За да бъдете с тях може да се налага да ставате толкова рано, че половината ви работен ден да е минал, преди всички останали да са се събудили. По този начин, когато стане 17:00 часа, вие вече ще сте си вкъщи.

Ако прекарвате цяла вечер в офиса, докато семейството ви ви чака, това не е защото работите много здраво. Това е защото не ви бива в управлението на времето, продуктивността и поставянето на граници. Когато се концентрирате върху навиците си и наистина повишите ефективността си, ще печелите повече пари и ще имате повече време за семейството.

4. Вашите преживявания

Човек живее веднъж. Това не може да бъде заобиколено. Седенето по цял ден в офиса всеки ден няма смисъл. Вие сте станали шеф, за да можете да живеете живота си пълноценно, така че живейте го.

Бъдете спонтанни. Възползвайте се от възможностите за пътуване. Можете да впечатлите някого с банковата си сметка, но спомените и историите от различни преживявания обогатяват живота ви и ангажират хората по начин, по който парите не могат.

Като добавен бонус, житейските преживявания ви осигуряват нещо повече от добри истории. Те ви предоставят и добри идеи. Те оформят начина, по който гледате на света. Те могат да ви разтърсят достатъчно силно, за да постигнете пробив и да разрешите проблем на работа, който ви мъчи от месеци.

5. Това, което оставяте след себе си

След като умрете, това, което сте оставили след себе си, ще е единственото, което хората ще помнят. Можете да оставите купища пари на близките си, но ефект върху тях ще има това какъв сте били приживе.

Влагайте също толкова енергия в това, което оставяте след себе си, колкото и в бизнеса си. Ако искате да ви помнят с това, че сте носели стойност и радост на света, взирането единствено в банковата ви сметка няма да е достатъчно.

Превърнете хората в свой приоритет. Отнасяйте с тях с доброта и състрадание. Дарявайте щедро за каузите, които са ви на сърце. Откликвайте, когато някой има нужда да бъде изслушван.

Няма да ви се иска да сте постъпвали различно. Няма да се страхувате какво ще казват хората за вас, когато вече ви няма. Ще сте доволни от това, че сте поставяли интересите на другите преди вашите - както в ежедневието си, така и в бизнес начинанията си. Това е нещото, което бихте искали да оставите след себе си.

Парите правят грижите за вашето здраве, за това, което оставяте зад гърба си и за вашето семейство, по-лесни. Те отварят врати за преживявания и ви помагат да поддържате вярата си.

Парите обаче не могат да заменят нито едно от тези неща, така че не търсете удовлетворение в парите. Работете здраво, за да печелите много пари, а след това ги използвайте, за да живеете страхотен живот!