Мезета с крачета: Биолог произвежда домашен чипс от буболечки
Биологът Федерико Панягуа от Коста Рика редовно сервира на своето семейство различни лакомства, приготвени от насекоми.
Той сам отглежда животинките и смята, че вкусът им не се различава особено от този на обикновения картофен чипс.
Преди три години директорът на Музея на насекомите, който се помещава в сграда на Университета в Коста Рика, решава да изцяло да замени животинския протеин в своето меню с щурци, мравки, хлебарки и всякакви други буболечки.
Освен това той се опитва да убеди и останалата част от човечеството, че това е по-добрият избор, пише Reuters.
Фермата му се намира в градчето Сарчи, което е на около 50 километра от столицата Сан Хосе.
"Насекомите са голям деликатес. Можете да си стоите пред телевизора, да гледате някой сериал или футболен мач и да изядете цяла купа с буболечки", твърди Панягуа.
Организацията по прехрана и земеделие към ООН е установила над 1 900 вида насекоми, които стават за ядене.
В много региони на Азия и Африка малките животинки се считат за деликатес с високо съдържание на витамини, минерали и енергия.
Феновете им изтъкват и екологичните преимущества, тъй като отглеждането на насекоми е със стотици пъти по-нисък въглероден отпечатък от развъждането на крави и прасета. Освен това се се нуждаят от много по-малко вода и площ за живеене.
Съпругата на Федерико Панягуа Габриела най-често приготвя насекомите пържени с малко сол. Самият той обича да добавя и малко лимон, който значително променя вкуса на ястието.