Биткойнът постигна историческия си максимум в края на 2017 г., когато цената на криптовалутата докосна ниво от 20 хил. долара.

Сега - две години по-късно, проучване разкрива, че историческият скок на биткойна е провокиран едва ли не от един-единствен пазарен спекулант.

Въпреки гръмкото твърдение, проучването не успява да отговори кой е този голям играч, който е могъл еднолично да провокира подобно поскъпване при най-популярната виртуална валута, но прави много интересни предположения.

Професорите по финанси Джон Грифин и Амин Шамс, подвизаващи се съответно в University of Texas и Ohio State University, са анализирали над 200 гигабайта данни, отразяващи историята на трансакциите между биткойн и тетер - друга популярна криптовалута, предава CNBC.

Тетер е актив, познат като стейбълкойн, или с други думи – стойността му е обвързана с тази на щатския долар.

Професорите разкриват, че търговията тетер - биткойн реално представлява модел.

„Открихме, че идентифицираните модели не присъстват в други потоци и почти цялото ценово въздействие може да се отдаде на този единичен голям играч“, пишат Грифин и Шамс.

Картографирахме тези данни от двете блокчейн технологии и открихме, че един играч или организация стои зад по-голямата част от модела, който документираме, пише в доклада.

Грифин и Шамс са успели да проследят данните до самия им източник - „Един голям акаунт в Bitfinex.”

Борсата за виртуални валути Bitfinex е една от най-големите в света. Проучването разкрива, че чрез Bitfinex един-единствен играч е могъл да манипулира търсенето на биткойн чрез „екстремни” потоци тетер.

В резултат на този процес биткойнът достигна до цена от близо 20 хил. долара в самия край на 2017 г., посочва проучването. Към момента на подготвяне на материала биткойнът се търгува срещу цена от 9 327 долара, по данни на CoinMarketCap.

“Едно от основните притеснения на Комисията по ценни книжа и борсите (SEC) е дали криптовалутите са обект на манипулация. Това проучване изглежда предоставя достоверност на този аргумент”, коментира анализаторът Джарет Сейберг от Cowen.

Проучването идва, след като анализатори публикуваха през март разкритие, че 95% от спот търговията с биткойни е фалшифицирана. Докладът, изготвен от управляващото дружество в сферата на криптовалутите Bitwise за SEC, посочва, че едва 273 млн. долара от около 6 млрд. долара средно изтъргувани обеми биткойн са били легитимни.

Технологията, която промени парите, навърши 11 годиниПрез тази седмица най-популярната криптовалута биткойн има рожден ден

От Cowen посочват, че проучването на Грифин и Шамс навярно ще добави допълнително напрежение върху биткойн и криптовалутите изобщо, особено от страна на регулатори и законодатели.

По думите на Сейберг това може да окаже негативен ефект върху крипто ETF-фите и проекта на Facebook за блокчейн финансова услуга на име Libra.

През последните седмици проектът Libra беше изоставен от редица мощни компании, които първоначално бяха обявени като съоснователи на виртуалната валута.

Въпреки че проучването не успява да разкрие кой точно е спекулантът, професорите предполагат, че тези, които управляват Bitfinex, или са знаели за операцията, или са асистирали за реализиране на схемата.

Генералният секретар на Bitfinex Стюарт Хогнер коментира пред Wall Street Journal, че проучването страда от „липса на академична точност”, посочвайки, че това, което е засилило пазарното търсене на тетер, е самото развитие на пазара за виртуални валути.

Както Bitfinec, така и Tehter Ltd. - компанията, контролираща тетер, се притежават и управляват от едни и същи хора. Wall Steet Journal отбелязва, че и двете компании се разследват за предполагаема измама от Министерството на правосъдието и главния прокурор на Ню Йорк.