Йона Ийнтон е шведски фотограф и художник. Тя искрено се възхищава на звука на леда.

Смята, че той е сред най-красивите и омагьосващи в света. Вярва, че може да има оздравителен ефект върху хората.

Пеещият лед наподобява звуците, които издават китовете, когато общуват помежду си. Подобно на леда, повечето звуци са с ниска честота, която дори не може да бъде доловена. Само леко почувствана.

Звукът, който ледът издава, може да бъде сравнен и с това, което се чува от вътрешността на утробата. Може би поради това има толкова успокояващ ефект върху много хора.

Във видеото можете да чуете част от записите, които Йона прави. Те създават усещане за магия.

Най-добре пеещият лед може да бъде чут в началото на зимата, точно когато езерото е започнало да замръзва. С удебеляването на повърхността му се създава огромно напрежение, което води до напукване на леда. Движението на пукнатините генерира силни вибрации и звуци, които може да бъдат чути от километри.

Легендарният леден островДа разгледаме Гренландия

Всяка зима пеенето на леда е различно. Зависи от това колко бързо е замръзнало езерото и колко лед го покрива. Колкото по-студено е, толкова по-силни са звуците.

Да бъдеш до езерото, когато то пее, е неописуемо преживяване. Ако ледът се напука близо до вас, можете да доловите вълна от вибрации и звуци.

Вечерно време е страховито край леда. Все едно чуваш гласа на древен дух, който е събуден под замръзналата повърхност.

Ако едно замръзнало езеро може да издаде толкова красиви и едновременно с това настръхващи звуци, то представете си каква е обстановката на един ледник? Миналата година ви показахме интересно видео, заснето от учени.

Ледът вибрира на различни честоти, когато силни бури връхлетят снежните дюни или когато температурите на повърхността му се повишават и спадат.

"Сякаш непрекъснато свирите на флейтата на ледения шелф", казва Джулиън Чапут, геофизик и математик в Държавния университет в Колорадо във Форт Колинс и водещ автор на проучването, публикувано в Geophysical Research Letters - списанието на Американския геофизичен съюз.