Интересната история за произхода на fish&chips

Когато си мислите за риба и чипс (fish&chips), често го свързвате с Великобритания, където ястието се е превърнало в любима класика.
Но то не произлиза от там, както Джейми Оливър подчертава в интервю за The New York Times.
По-скоро рибата и чипсът идват във Великобритания чрез португалски имигранти от еврейски произход, съобщава вестник Independent.
Обсъждайки различните фактори, които влияят на кухнята, като „търговия, глад в резултат на война и сто други сили“, Оливър казва: „Британците в момента се увличат по рибата и чипса, а след това наистина се разстройват, когато кажете: "Знаеш, че това на първо място е португалско еврейско ястие, нали?"
Според the Times of Israel сефарадските евреи, бягайки от инквизицията през 16 век, първоначално слагат на масата рибата и чипса, тъй като ястието отговаря на правилата на кашер (храни и напитки, които отговарят на еврейските религиозни диетични правила).
След като евреите се заселват на Британските острови, те приготвят риба и чипс и ги продават на улицата.
Това ястие навлиза в популярната култура в страната, след като е споменато от Чарлз Дикенс в "Оливър Туист" през 1839 г., докато Томас Джеферсън казва, че е опитал "риба, приготвена по еврейски начин", по време на посещение в Лондон, според The Book of Jewish Food.
Докато първият човек, който е сервирал риба и чипс, е неизвестен, мнозина обвиняват за това Джоузеф Малин - еврейски имигрант, приготвил ястието за първи път около 1860 г., според BBC.
Други споменават името на предприемача Джон Лийс, за когото се смята, че е продавал риба и чипс в Ланкашир още през 1863 г.
Ястието първо придобива популярност сред работниците, тъй като е евтино достъпно, като до 1927 г. в страната има 35 000 магазина за риба и чипс.