Масло от авокадо или зехтин, кое е по-здравословно? И едното, и другото имат своите привърженици. Ето какви са приликите и разликите:

Какво е масло от авокадо?

Маслото от авокадо се пресова от плодовете на дървото авокадо (Persea americana), което съдържа приблизително 60% масло. Макар родината му да е Централна Америка, то се отглежда на много места по света, включително в Нова Зеландия, САЩ и Южна Африка.

На пазара можете да намерите рафинирано или нерафинирано авокадово масло, като второто се характеризира с естествения си цвят и аромат. Маслото от авокадо е универсално и може да се използва както за кулинарни цели, така и в грижа за кожата.

Безброй проучвания сочат, че авокадовото масло има редица ползи за здравето, включително намалени нива на LDL (лош) холестерол и триглицеридите.

Какво е зехтин?

Зехтинът се прави от пресовани маслини и се предлага в много разновидности, включително чист, екстра върджин или необработен зехтин. Чистият и екстра върджин зехтинът се извличат чрез студено пресоване.

Зехтинът с етикет „екстра върджин“ или „чист“ съдържа смес от студено пресовано масло и рафинирано масло, което се извлича чрез химикали или топлина. Лесно е да включите зехтина в диетата си вместо олио за готвене или за салатен дресинг.

Подобно на авокадото масло, зехтинът отдавна се слави с ползи за здравето, включително понижен риск от развитие на рак, по-ниски нива на холестерола и кръвната захар.

Хранителните профили на авокадото и зехтина са сходни.

Таблицата сравнява хранителните вещества в 1 супена лъжица (15 мл) авокадо и екстра върджин зехтин:

Масло от авокадо Екстра върджин зехтин

Калории 120 120

Мазнини 14 грама 14 грама

Наситените мазнини 2 грама 2 грама

Мононенаситени мазнини 10 грама 10 грама

Полиненаситени мазнини 2 грама 1.5 грама

Витамин Е(%дневна стойност) 23% 33%

И маслото от авокадо, и зехтинът носят множество ползи за кожата ви, благодарение на съдържанието на мастни киселини, витамин Е и лутеин.

Проучванията показват, че маслото от авокадо помага за успокояване на суха, напукана или увредена кожа и при лечението на псориазис.

Зехтинът отдавна се използва в козметични продукти. Многобройни проучвания отбелязват, че той влияе благоприятно върху здравето на кожата, включително при предотвратяване на инфекции и подпомагане на заздравяването при изгаряния и порязвания.

При готвене

Ако трябва да избирате между двете масла за готвене, по-добрият избор е това от авокадо, тъй като има по-висока точка на нагряване - 250° C, докато при зехтина тя е 191° C.

Абсорбция на хранителни вещества

Високите нива на мононаситени мазнини - както в авокадота, така и в зехтина, могат да помогнат на тялото ви да абсорбира важни хранителни вещества. Това важи особено за каротеноидите - вид антиоксидант, който се намира в много цветни плодове и зеленчуци.

Те са разтворими в мазнини, което означава, че тялото ви най-добре ги абсорбира, когато се консумира заедно с храни с високо съдържание на мазнини.

Интересното е, че проучване установява, че при консумацията на салата с дресинг с масло от авокадо значително се увеличава усвояването на каротеноидите от зеленчуците. Добавянето на зехтин към чаша доматен сок пък увеличава абсорбцията на каротеноидния ликопен.

И така, и двете масла имат своите ползи, и двете са полезни и няма да сбъркате, което и да изберете. Въпрос на ваш личен избор е кое да бъде.