Илон Мъск, изпълнителният директор на компаниите Tesla и SpaceX, може да се превърне в най-богатия човек в света по-скоро, отколкото си мислите.

Ключът към това постижение е бонус системата, която може да донесе на Мъск огромно състояние, ако производителят на електрически коли Tesla постигне определени цели.

Като част от пакета, одобрен от акционерите през 2018 г., шефът на компанията има опциите да придобие 1.7 млн. акции на Tesla, когато пазарната капитализация на дружеството премине 100 млрд. долара и остане на това ниво в рамките на поне 6 месеца.

За да се отключи този бонус, компанията трябва да постигне и опеределени финансови параметри, които към днешна дата изглеждат вече покрити, пише CNN.

Tesla премина оценка от 100 млрд. долара на 22 януари тази година. Ако всичко продължава да се развива с настоящите темпове, то още в края на тази пролет Мъск ще може да се възползва от първия транш от обещаните му бонуси.

А шансовете да се случи точно това са доста високи, тъй като акциите на Tesla продължават да поскъпват. Пазарната капитализация вече се намира в подножието на 140 млрд. долара. Това прави Tesla втория най-скъп производител на автомобили в света - след Toyota.

Въпреки че продажбите на компанията са доста ниски спрямо традиционните доминанти в тази индустрия, оценката й вече е по-висока от тази на концерни, като Volkswagen, General Motors и Ford.

Ако средната цена на книжата на Tesla остане на ниво, близко до настоящата цена от 777 долара за брой през следващите няколко месеца, то тогава целта за средна оценка над 100 млрд. долара за 6-месечен период ще бъде изпълнена още на 17 април.

Бонусът има потенциал да превърне Илон Мъск в най-богатия човек в света, стига акциите на Tesla да продължат да поскъпват.

Върхът в бонусната схема на Мъск ще бъде отключен, когато компанията достигне пазарна капитализация от 650 млрд. долара – повече от всички компании, освен четири - Apple, Microsoft, Amazon и Alphabet, компанията-майка на Google.

Но по пътя към тази цел има дузина стъпки, като всяка от тях осигурява опции за акции на Мъск на стойност 1.7 млн. броя.

Ако цената на акциите остане на настоящото си ниво, първият пакет акции за Мъск би бил на стойност 716.6 млн. долара - разликата между постигнатата цена и тази, при която са договорени условията по бонуса - 350 долара за лот.

Всеки следващ транш от опции би бил на дори на още по-висока стойност, ако цената им продължи да расте.

Според условията на бонусната схема Мъск работи за Tesla без заплата и без опции за акции. Но това изглежда скоро ще се промени.

Действително ли Tesla струва 150 млрд. долара?Tesla понастоящем е втората на-скъпа автомобилна компания в света. Какво стои обаче зад тези цифри?

Акциите на Tesla отчитат силен ръст през последните 8 месеца, а инвеститорите получиха доказателства, че компанията може да бъде печеливша.

След като през миналия юни книжата на Tesla удариха 52-седмичен минимум, последва силен рейд, материализирал се под формата на скок от цели 338%. Само от началото на тази година акциите на Tesla постигнаха ръст от 85%.

Ако цената на книжата продължи да се покачва до март тази година, напълно възможно е Мъск да отключи първия транш от опции преди края на тримесечието.

Личното състояние на Илон Мъск понастоящем възлиза на 38.9 млрд. долара по данни на Forbes.