Митническата агенция на Финландия не може да реши какво да прави с конфискувани биткойни, тъй като се страхува, че виртуалната валута може да попадне отново в ръцете на престъпници.

Финландската митническа служба се опитва да се отърве от 1 666 биткойна от няколко години.

През септември 2018 г. се планираше публичен търг, на който да се продадат конфискуваните криптовалути, но в крайна сметка, идеята не се реализира.

Властите се притесняват, че публичен търг може да привлече вниманието на злонамерени лица, като дори да постави под риск самата митническа служба, предава CoinDesk.

„От наша гледна точка, проблемите са конкретно свързани с риска от пране на пари. Купувачите на криптовалути рядко ги използват за нормални начинания”, казва директорът на митниците Пека Пилканен пред местни медии.

Митниците са конфискували биткойните след успешна операция срещу черен пазар, оперирал онлайн, през септември 2016 г.

По това време биткойнът се търгуваше на цена от около 570 долара, което означава, че прибраните 1 666 биткойна са стрували общо 950 хил. долара.

При настоящи цени от около 9 200 долара биткойните вече струват близо 15 млн. долара.

При историческия максимум през декември 2017 г., когато биткойните се търгуваха срещу близо 20 хил. долара, конфискуваната виртуална валута е струвала цели 33 млн. долара.

Финландската митническа агенция не е единствената, която се чуди какво да прави с конфискувани биткойни, които обикновено струват много повече в наши дни спрямо времето, в което са иззети.

Правителството на САЩ, което има конфискувани биткойни за стотици милиони през годините, организира няколко онлайн аукциона, на които продаде част от виртуалната валута.

Биткойни, конфискувани от белгийските власти, бяха продадени чрез онлайн аукционна къща през 2019 г.

Биткойни за 18.7 млн. долара продадоха властите в САЩВластите в САЩ успешно продадоха на търг 2 170.7 биткойна на двама участници в наддаването

По-късно през същата година британската полиция използва същата аукционна къща, за да продаде криптовалути за над 290 хил. долара, конфиксувани от хакер в тинейджърска възраст.

През 2018 г. финландското правителство възпря митническата служба, която се опитваше да продаде конфискувани виртуални валути чрез онлайн борси.

Вместо това властите наредиха дигиталните активи да се запазят и съхраняват.

Твърдението на директора на финландските митници Пека Пилканен, че притежателите на криптовалути ги ползват за незаконни цели, не се доказва от наличните данни.

В доклад от ноември миналата година на блокчейн компанията за анализи Elliptic се посочва, че биткойни за 829 млн. долара, или едва 0.5% от всички трансакции, са свръзани с тъмната мрежа.