Криптовалутите понесоха сериозен удар след разпродажбите при aкциите в световен мащаб вчера, като биткойнът падна с близо 40%.

Пазарната капитализация на пазара на криптовалути падна с 93.5 млрд. долара в рамките на 24 часа, според данни на Coinmarketcap.com.

Биткойнът поевтиняваше с 48% на определен етап до 4 001.60 долара, по данни на Coindesk. Днес най-популярната криптовалута отчита спад от около 27%, до 5 359 долара.

Спадът на пазара на криптовалути дойде в условията на разпродажбите на фондовите борси, докато правителствата по света продължават да се борят с новия коронавирус, който се разпространява бързо по света.

Броят на случаите със заразени в световен мащаб вече надхвърля 128 000, по данни на университета Джонс Хопкинс.

В САЩ индексът Dow Jones затвори с 2 352.60 пункта, или 9.99% надолу, записвайки най-големия си спад от срива по време на “Черния понеделник” от 1987 г.

Разпродажбите се пренесоха и в азиатската сесия тази година, като пазарите в Япония, Южна Корея и Хонконг записаха сериозни загуби.

През последните няколко години биткойнът беше оприличаван на “дигитално злато” и беше считан от някои за актив убежище.

Криптовалутата обаче вече изтри цялото си поскъпване от началото на година и вече е в отрицателна територия и прилича повече на рисков актив, какъвто са акциите.

Предприетите от централните банки мерки засега не успокояват инвеститорите. Сред тях бяха и извънредните понижения на лихвите от страна на Федералния резерв и Централната банка на Англия, както предприетите от ЕЦБ действия.

Други криптовалути отчитат подобни поевтинявания днес. Ethereum поевтиняваше с 49% по-рано днес, докато XRP губи 42% от стойността си.