Кой не обича ядки? Но знаете ли, че не винаги в купичката пред вас има точно такива?

Защото се оказва, че повечето от вкусните лакомства, които наричаме ядки, всъщност не заслужават името си. Ботаниците определят "ядка" като сух плод с едно семе, затворен в твърда обвивка.

Истинските ядки се сливат с черупките си и могат да се отворят при достигане на зрялост. Лешниците отговарят на критериите. Както и кестените.

Но какво да кажем за останалите? Нека да видим кои са ядките, които всъщност не са такива.

1. Фъстъци

Фъстъците се считат за бобови растения, заедно със соя, леща и нахут. За разлика от ядките, повечето бобови растения са в самоотварящи се шушулки.

2. Бадеми

Бадемите са семена, намиращи се в месестите, подобни на праскови плодове от азиатското дърво Prunus dulcis. Те са в списъка, защото истинските ядки не са обвити в мека плодова материя. И така, как ботаниците класифицират бадемите? Като семена.

Топ 9 храни за мозъкаЗа добра памет и концентрация

3. Кашу

Подобно на бадемите, кашуто са семена от зърна, намиращи се в мек плод. Семената от кашу са естествено защитени от покрита с токсини външна обвивка, която се пече, за да неутрализира киселината.

7 ядки, които е добре да ядете, и 5, които да избягватеИ защо са здравословни


Кашуто е обвито от двойна черупка, поради това процесът на обработка е дълъг и сложен. Първо, плодът се пече в шушулката, за да може да се разчупи. След това остава само обвитата в ципа ядка, която трябва да се премахне на ръка.

4. Бразилски орех

Ще срещнете бразилски орехи в цялата тропическа гора на Амазонка, в такива страни като Перу, Колумбия, Венецуела и (разбира се) Бразилия. Те идват от втвърдена шушулка от 4 до 6 килограма, съдържаща до две дузини семена, които някой ден могат да станат дървета. Шушулките са толкова здрави, че могат дори да наранят човек.

Ето как ядките влияят на вашето здравеВсяка ядка има своята силна страна

5. Кокосови орехи

Кокосовият орех е плодът на кокосовата палма и представлява средно голям зелен плод, в който има голям орех с три трапчинки. Във вътрешността на ореха има бяла твърда ядлива ядка (копра) и течност (кокосова вода), която се пие само при недозрели плодове.