Големите щатски банки обявиха тримесечните си резултати. Днес това направиха от Goldman Sachs Group, Bank of America и Citi, а утре идва ред и на данните от Morgan Stanley. Вчера стаха ясни и резултатите на най-голямата банка в света JP Morgan, както и Wells Fargo.

Ето накратко и резултатите на големите банки в САЩ:

Goldman Sachs Group Inc

Банката отчита 49% спад на тримесечната си печалба, като това се дължи на допълнително заделените провизии по корпоративните заеми.

Печалбата пада до 1.12 млрд. долара, спрямо 2.18 млрд. долара за година по-рано. Печалбата на акция възлиза на 3.11 долара, срещу 5.71 долара за преди 12 месеца. Осреднените очаквания на анализаторите бяха за печалба на акция от 3.35 долара на ценна книга.

Приходите на банката за тримесечието остават без промяна на ниво от 8.74 млрд. долара.

Bank of America

Печалбата на банката за последното тримесечие отчита спад от 45%, след заделени провизии за 3.6 млрд. долара. От Bank of America отчитат печалба от 4.01 млрд. долара или 40 цента на акция, спрямо 46 цента на акция, очаквани от анализаторите.

Приходите възлязоха на 22.8 млрд. долара. Поделението за търговия на капиталовите пазари е единственото, което отчита по-високи приходи за тримесечието. Ръстът е от 33% до 1.48 млрд. долара.

JP Morgan

Банката отчете вчера тримесечна печалба на акция от 78 цента, спрямо 1.84 долара за сравнимия период на година по-рано. Печалбата възлезе на 2.87 млрд. долара, което е с 69% по-малко спрямо година по-рано.

Постъпленията на най-голямата банка в света по размер на активите си, се понижават само с 3% до 29.07 млрд. долара.

Citigroup

Приходите на банката достигат 20.7 млрд. долара, което е с 12% повече спрямо година по-рано, Печалбата обаче отчита спад от 46% и възлиза на 2.5 млрд. долара.

Печалбата на акция пада до 1.05 долара, срещу 1.42 долара за преди 12 месеца.

Банката е заделила провизии за 4.9 млрд. долара. От ръководството на Citigroup очакват, че при влошаване на икономическата обстановка в страната, клиентите ѝ ще изпадат по-често в затруднения да обслужват заемите и кредитните си карти.

Wells Fargo

Банката, в която Уорън Бъфет е един от най-големите акционери, отчете печалба от само 1 цент на акция, спрямо очакваните 33 цента от пазарните наблюдатели, анкетирани от Refinitiv.

Година по-рано банката отчете печалба от 1.20 долара на акция.

Приходите също се понижават и възлизат на 17.7 млрд. долара за тримесечието, срещу 19.28 млрд. долара, прогнозирани от анализаторите. По-ниски са дори и приходите от лихви, заради по-изгодните условия по кредитирането през последното тримесечие, спрямо година по-рано.

Слабият финансов резултат и тук се дължи на заделените провизии за 3.1 млрд. долара.