Нагласите на американците по отношение на имотния пазар бързо се влошиха в условията на пандемията от коронавирус, която помете страната.

В проведено наскоро проучване на Gallup сред 1 000 души, едва 50% от участниците са заявили, че в момента е подходящ момент за закупуване на имот. Това е най-ниския процент, откакто Gallup провежда проучване относно нагласите за имотния пазар.

Преди година 61% от американците са смятали, че момента е добър за закупуване на жилище, докато 36% са казали, че не е. Предишното дъно бе отчетено през 2006 г., когато едва 52% са смятали, че моментът е добър за покупка. От Gallup започват да следят нагласите на гражданите относно имотния пазар в САЩ през 70-те години на миналия век и провеждат проучвания от 2003 г.

Освен това, в момента едва 40% от американците смятат, че средната цена на жилището, в което живеят ще нарасне в следващата година, докато преди година процентът е бил 62%.

Данните на Gallup са поредната индикация, за това до каква степен икономическата блокада, предизвикана от COVID-19 е оказала влияние над потребителските нагласи.

След кризата: Търсят се селски къщи и имоти под наемАктивните купувачи са основно такива, които разполагат със собствени средства и искат да ги вложат в сигурен актив.

Продажбите на жилищни имоти замряха в много части от страната. Препоръките са социално дистанциране значително възпрепятстваха способността на имотните агенти да рекламират домове, а купувачите се сблъскват с по-усложнено процес по осигуряването на цялата документация, необходима за покупката на жилище. В страната също така вече е по-трудно човек да получи ипотечен заем.

Продавачите, междувременно, се въздържат от обявяване на имотите си за продан или пък ги изтеглят от пазара, за да избегнат вероятността да им се наложи да продадат на по-ниски цени.

Промяната в нагласите към пазара на труда е по-забележима сред собствениците на имоти (спад от 16 проценти пункта), отколкото сред наемателите (спад с 4 процентни пункта). Наемателите са били по-песимистично настроени към пазара по време на Голямата рецесия, отколкото сега.

Републиканците, хората, които живеят в предградията на големите градове и тези с годишни доходи от над 100 000 долара са били най-оптимистично настроени, според проучването на Gallup.