Общо 1965 са вече потвърдените случаи на COVID-19 в България. За последното денонощие (към 17:00 часа на 10 май) те се увеличиха с 44, по данни на Националния оперативен щаб.

Като ново локално огнище на коронавируса се очертава село Осина в община Сатоввча, където само за последното денонощие са установени 13 положителни проби.

Според директоря на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов става въпрос за две семейства, които живеят в три съседни къщи на една улица. На този етап не се предвижда изолиране на отделни махали или на цялото село. Контактните лица са изолирани, а спазването на карантината се контролира от органите на МВР.

Междувременно стана ясно, че се затягат мерките в поставения под карантина ромски квартал в Ямбол. От зоната не се позволява излизане дори и за отиване до работното място. През пунктовете около ромския квартал ще може да се излиза единствено за лекарска помощ и до аптека.

Кои мерки ще продължат да действат след края на извънредното положение?

По-рано днес здравният министър Кирил Ананиев уточни кои от настоящите мерки срещу разпространението на COVID-19 ще продължат да действат и след изтичането на срока на извънредното положение на 13 май.

Здравният министър посочи, че след отпадане на извънредното положение в сила ще остане временната забрана за влизане на чужди граждани на територията на страната; временна забрана за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища; временно ограничаване на експлоатацията на обекти с обществено предназначение като театри и опери; 14-дневна карантина за влизащите в страната; отчетът на заболелите от Covid-19.

За Ананиев един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите.

"До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение", заяви той.

Всеки, който отиде на ваканция в чужбина, след това ще трябва да остане под карантина 14 дни. И след падането на извънредното положение тази мярка ще остане в сила. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Бонусите за медиците на първа линия в борбата с COVID-19 остават и след отпадането на извънредното положение, увери още Кирил Ананиев.

Той обясни, че за месец март тези суми са получени от 2200 души, а през май ще ги получат над 3800 души.

Какви промени поискаха депутатите в Закона за здравето? Днес изтече срокът за нови предложения за промени в Закона за здравето, които набелязват противоепидемичните мерки след края на извънредното положение


Как ще се промени Законът за здравето?

Днес изтече и срокът за нови предложения за промени в Закона за здравето, които набелязват противоепидемичните мерки след края на извънредното положение.

Управляващите от ГЕРБ отстъпват от идеята извънредна епидемиологична обстановка да се обявява със заповед на министъра на здравеопазването и внасят нов текст – това да става единствено с акт на Министерски съвет.

Същата теза застъпва и опозицията в лицето на БСП. Социалистите внасят сходно предложение, а също така искат още облекчения за кредитополучателите, подкрепа за работниците, излезли в неплатен отпуск по време на кризата, както и редуциране на ДДС за храни и лекарства.

Коалиционните партньори от „Обединени патриоти” също имат свои предложения. От ВМРО настояват здравният министър да обявява извънредна епидемиологична обстановка, но само за срок от 30 дни. Ако ситуацията около заболяването налага мерките да продължат, това да става чрез решение на парламента, по предложение на кабинета.

Новите текстове предстои да бъдат разгледани от депутатите в Правна комисия в понеделник, след което влизат за второ четене в пленарна зала.

Микробиолог: Българската ваксина срещу COVID-19 е в начален етапДиректорът на Института по микробиология към БАН е оптимист относно разработването на ваксина в световен мащаб


Очаква ли се затягане на противоепидемичните мерки?

При нарастване на новозаразените до над 100 души на ден в продължение на около три дни, ще пристъпим към ново затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса. Това заяви пред bTV ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"В Германия има точен критерий - при достигане на 100 новозаразени на 100 000 души населениеа за една седмица, може да се затегнат мерките. За България това означава около 300 души на ден, или над 2000 за седмица. Това е непоносимо за нашата здравна система. Ние не можем да издържим на подобен натиск. За това възприехме модела на Израел - 100 души на ден за около три дни. Тогава ще пристъпим към затягане на мерките", обясни ген. Мутафчийски.

По думите му обаче е важен не само броят на болните, но и възможностите на здравната система.

"Имаме над 380 души настанени в болница - никога не сме стигали този брой. Нарастват и болните в интензивните отделения", заяви ръководителят на НОЩ.

"Не ми харесва това, че много хора възприеха облекчаването на мерките като край на ситуацията", заяви по-рано през деня главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ще има самоограничаване на инфекцията с коронавирус, рано или късно. Никой не може да каже кога ще се случи", каза още той.

COVID-19 в германски месокомбинати, в които работят българи

В Германия месокомбинати, в които има български работници, се превърнаха в огнища на COVID-19.

От месопреработвателната индустрия в Германия голяма част от работниците са от Източна Европа. Няколко са месокомбинатите, превърнали се в инкубатор на заразата. Най-засегнатият е този в град Косфелд. Там служителите са основно от България и Румъния.

Направени са 930 проби на работниците в завода, като далите положителна проба за коронавирус са 191, а 220 проби са негативни – резултатът на останалите се очаква. Издирват се всички 1200 служители, за да бъдат тествани.