Франция и Германия застават за плановете за създаване на европейска екосистема за изчисления в облачна среда, която да се стреми да намали зависимостта на Европа по отношение на "cloud" услугите от гигантите от Силициевата долина като Amazon, Microsoft и Google, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Проектът, наречен Gaia-X, ще установи общи стандарти за съхранение и обработка на данни на сървъри, които са разположени локално и съответстват на строгите закони на Европейския съюз относно поверителността на данните.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер определи Gaia-X като "лунна мисия", която ще помогне за утвърждаването на технологичния суверенитет на Европа и прикани останалите страни и компании от Стария континент да се присъединят.

"Ние не сме Китай, не сме Съединените щати, ние сме европейски държави със собствени ценности и със собствен икономически интерес, който искаме да защитим“, посочи от Париж френският му колега Брюно льо Мер на съвместна видеоконференция.

Инициативата идва в момент, когато Франция и Германия засилват икономическото си сътрудничество, за да компенсират въздействието на пандемията от коронавируса. И двете водещи европейски държави подкрепиха общ план за икономическо възстановяване на ЕС, а Берлин обяви нов пакет от фискални стимули за германската икономика.

Като първоначална стъпка 22 френски и германски компании ще създадат фондация с нестопанска цел, управляваща проекта Gaia-X, който не е замислен като пряк конкурент на водещите американски доставчици на облачни услуги, а вместо това ще реферира общ набор от европейски правила.

Богатите европейски фамилии навлизат в технологичната сфераЗа разлика от САЩ и Азия, в Европа голяма част от финансовото богатство се държи от наследници, а не от предприемачи и иноватори


"Изграждането на европейска алтернатива е възможно само ако играем колективно“, смята изпълнителният директор на независимия френски доставчик на облачни услуги OVHcloud Мишел Полин.

Важна концепция в основата на Gaia-X е обратимостта - принцип, който позволява на потребителите лесно да сменят доставчици. Първите облачни услуги от новата платформа се очаква да бъдат предложени през 2021 година.

Според експертите на консултантската компания Gartner обаче за подобна стъпка вече е твърде късно. Те прогнозират, че глобалният пазар за публични облачни услуги ще нарасне със 17% до 228 милиарда долара още тази година.

"Водещите доставчици на изчисления в облак вече се придвижват бързо за изграждането на този пазар“, посочва главният анализатор на Gartner Рене Бюст.