Китайските власти взеха решение да премахнат панголина, известен и като люспеница, от списъка на животните, използвани като съставки в традиционната медицина.

Миналата седмица страната постави животното в списъка на застрашените видове и то вече няма да може да бъде убивано за консумация на месо или други негови органи, съобщава BBC.

Новината беше приветствана от природозащитните организации в страната и по света.

Според някои медицински експерти люспеницата може да е причинител на пандемията от COVID-19, но засега липсват категорични доказателства.

"Решението на Китай да премахне панголина от списъка на съставките за традиционната медицина е изключително важно и беше чакано от много дълго време.

Надяваме се, че следващият ход ще бъде налагането на регулации, които постепенно да променят и потребителското поведение", казва Пол Томсън от неправителствената асоциация Save Pangolins.

Катрин Уайз от World Animal Protection също определя решението като изключително позитивна новина. По думите ѝ същият принцип трябва да се приложи и при останалите диви животни.

Панголините са покрити с твърди люспи, които ги прадпазват от хищници. В същото време те от векове се считат за много ефективна съставка за различни препарати, използвани в китайската медицина. Месото на животното пък се смята за кулинарен деликатес.

След избухването на епидемията от коронавируса в Китай беше забранена консумацията на месо от диви животни, но се правят изключения, но ловът им все още е позволен, когато става въпрос за медицинско приложение или за производство на кожи.

Всяка година в Китай се избиват стотици хиляди люспеници.

Природозащитниците се надяват, че в бъдеще избиването на диви животни и използването им като съставки в т. нар. "народна" медицина ще бъде забранено изцяло.