Социалните мрежи по принцип са наясно със значението на думата viral*.

Но във Facebook изглежда бяха изненадани от скоростта, с която един малък протестен акт, започнал на 17 юни по инициатива на няколко американски организации за защита на човешките права, набра изключителна популярност.

До 1 юли кампанията под надслов #StopHateForProfit ("Спрете приходите от омраза") убеди над 200 компании, сред които има и такива от ранга на Pfizer, Microsoft и Starbucks, да спрат рекламите си в социалната мрежа, пише The Economist.

Активистите обвиняват компанията на Марк Закърбърг в толериране на публикации, които подклаждат насилие и расова омраза.

Бойкотът на рекламодателите може би наистина е продиктуван донякъде от принципни съображения. От друга страна, нараства и публичният натиск, защото колкото по-дълъг става списъкът с бойкотиращите, толкова повече мениджъри предпочитат да се присъединят към него.

Моментът изглежда удобен за изразяването на подобна позиция, защото кризата, така или иначе, принуди много компании да свият рекламните си бюджети.

Starbucks, например, са похарчили 11 милиона долара за реклама във Facebook от март насам, когато бяха въведени мерките срещу разпространението на COVID-19. За сравнение, за същия период на 2019 г. това перо е било на стойност 29 милиона долара.

От началото на рекламния бойкот акциите на Facebook поевтиняха с 6%. Ако въпросните рекламни постъпления се насочат към други платформи, най-вероятните печеливши ще бъдат по-малките конкуренти, като Snapchat, Pinterest и TikTok, а също и видеоплатформата YouTube, която е собственост на Google.

Според някои анализатори част от рекламодателите могат да се насочат и към консервативни канали, като печатните издания и телевизията.

Щетите за Facebook обаче вероятно ще бъдат ограничени, пише още изданието. Социалната мрежа генерира над 70 милиарда долара приходи от около 8 милиона рекламодатели. По-голямата част от тях са малки фирми с рекламни бюджети от по няколкостотин или няколко хиляди долара.

За тях Facebook си остава основен маркетингов инструмент и ако в момента разходите им са свити, то това се дължи най-вече на финансована криза, а не призивите за политически бойкот.

100-те най-големи рекламодатели в социалната мрежа генерират 20% от общите приходи, докато в американските кабелни телевизии техният дял е много по-висок - около 71%. До този момент около половината от тези водещи рекламодатели са се присъединили към бойкота на Facebook.

Бойкотът изтри 7 млрд. долара от състоянието на Марк ЗакърбъргАкциите на Facebook поевтиняха с 8.3% в петък, което е най-големият еднодневен спад от три месеца

Марк Закърбърг и неговите колеги обаче обещават промени. По подобие на Twitter, статусите, които нарушават правилата на добрия тон, ще бъдат блокирани, а ако притежават новинарска стойност, ще остават в мрежата, но ще бъдат обозначавани като потенциално агресивни.

Много от останалите играчи в технологичния сектор също засилват контрола върху съдържанието. Миналата седмица YouTube премахна няколко видеоканала с расистко съдържание.

Видеоплатформата Twitch дори "цинзурира" канала на американския президент Доналд Тръмп заради използването на "реч на омразата". В Reddit беше изтрит един от форумите на привържениците на Тръмп The_Donald, отново заради расистки изказвания.

Всичко това означава, че общественият натиск се простира много отвъд полето на търговската реклама и навлиза в политиката. Досега американските технологични гиганти се опитваха да поддържат трудния баланс между интересите на републиканциите, които ги обвиняват, че цензурират твърде много, и тези на демократите, които настояват за още по-строг контрол на съдържанието в интернет.

Сега, на фона на спадащия рейтинг на Тръмп, Силициевата долина може би ще се изкуши да се доближи повече до позицията на неговите опоненти от Демократическата партия. И може би ще намери повод да изпрати нови "покани за приятелство".

* viral - в буквален превод от английски означава "вирусен", но се използва за случаите, в които дадена информация, снимка или видео се разпространява изключително бързо сред потребителите на социалните мрежи.