Има няколко причини, поради които златото ще продължи да поскъпва и през второто полугодие на 2020 г., прогнозират от Saxo Bank.

От инвестиционната банка дори смятат, че златото ще достигне нови рекордни стойности в следващите месеци, пише CNBC.

Фючърсите на благородния метал се търгуват в момента при цена от 1772 долара за тройунция, или с 0.2% по-скъпо от вчера.

Вчера златото, което е смятано за актив убежище за инвеститорите, достигна до 1 807 долара за унция, което е най-високата стойност от септември 2011 г., когато бе достигнат настоящият рекорд от 1819 долара за тройунция.

Деветгодишният максимум идва на фона на обещаващите резултати от фармацевтичните компании за ваксината срещу COVID-19, която би предизвикала по-бързо възстановяване на икономиките по света.

Оле Хансен, главен стратег на Saxo Bank и отговарящ за суровинните пазари, смята че златото трайно се е настанило на нива от над 1 700 долара за тройунция.

„Златото се очаква да възнагради търпеливите инвеститори през третото тримесечие на годината", смята още той. Хансен е на мнение, че в края на 2020 г. благородният метал ще е на нива от над 1800 долара, а в следващите години се очакват нови рекордни стойности.

Кои държави са най-големите купувачи на злато днес? Турция заема челната позиция, България също с рекордни покупки през 2020 г.

От Saxo Bank са на мнение, че „политическата необходимост“ от по-голяма инфлация, с която да се обезценят нивата на дълга на САЩ, ръстовете на спестяванията в световен мащаб в последните месеци, както и геополитическите конфликти преди президентските избори през ноември в най-голямата икономика в света, са останалите причини за очакван нов скок в цената на златото.

От друга инвестиционна банка Goldman Sachs преди дни също обявиха, че очакват ръст в цената на златото. Те повишиха своята тримесечна, шестмесечна и 12-месечна прогноза на съответно 1800, 1900 и 2000 долара за тройунция.

От банката смятат, че поевтиняването при щатската валута ще се отрази позитивно на златото в следващите месеци.

Анализаторите от RBC Capital Markets обаче са на мнение, че по-нататъчно възходящо движение би представлявало риск за инвеститорите.

„Цените в момента трябва да са на нива от около 1600-1700 долара за унция“, посочват оттам.