Преди около три години ви информирахме за абревиатурата FAANG.

Тогава посочихме, че първоначалното FANG, а по-късно FAAMG, е съкращение на Goldman Sachs, включващо петте най-големи технологични компании.

Днес то е съставено от Facebook, Amazon.com, Apple, Microsoft и Alphabet (Google).

FAAMG идва от оригиналното FANG, измислено от Джим Креймър от CNBC, но с леки допълнения.

Netflix, който беше част от FANG, отпадна от новата абревиатура, тъй като все още има малко влияние върху изменението на индекса S&P500.

За сметка на това са добавени други две компании - Apple и Microsoft.

Прави ли ви впечатление, че по-горе са изброени не 4, не 5, а цели 6 компании?

Именно те са част от Super 6, оказващо сериозно влияние върху ръста на технологичния индекс Nasdaq, достигнал нови рекордни стойности през изминалата седмица, а оттам и върху S&P500.

12 цитата на Чарли Мънгър - дясната ръка на Уорън БъфетМисля, че златото е нещо страхотно, което да зашиеш в дрехите си, ако си еврейско семейство във Виена през 1939 г., но смятам, че цивилизованите хора не купуват злато

Технологичните компании Facebook (FB), Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Alphabet (GOOGL), Netflix (NFLX) и Microsoft (MSFT) имат голяма тежест при изчислението на S&P500, което възпира - поне на този етап, индикатора от спад, въпреки очакваното сериозно понижение на БВП на САЩ за второто тримесечие, както и рекордните стойности на новозаразените с коронавирус в страната през изминалата седмица.

Каква доходност отчитат тези компании от началото на 2020 г.?

Най-слабо за момента се представят книжата на Alphabet. Компанията майка на Google е добавила само 15.27% към пазарната си оценка.

През изминалата седмица Alphabet се превърна в четвъртата щатска компания, която премина границата от 1 трилион долара пазарна оценка.

12 цитата от легендарния инвеститор Рей ДалиоХеджфонд мениджърът е известна фигура в света на финансите, но е също толкова популярен и със своите възгледи за живота, инвестициите и много други неща

Бойкотът от страна на редица големи рекламодатели изтри част от спечеленото от началото на 2020 г. при Facebook. Компанията на Марк Закърбърг може да се похвали с поскъпване от едва 19.41%, което - макар и добро за малко повече от шест месеца, е далеч по-малко от това на останалите четири компании.

Големите обратни изкупувания на собствени акции, инвестициите от големите инвестиционни фондове, както и от компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway превърнаха Apple в компания, оценена на 1.7 трилиона долара. Ръстът по позицията от началото на 2020 г. вече е 30.64%.

С малко повече се повишават акциите на Microsoft – 35.54%. Компанията е втората най-скъпа в света с пазарна капитализация от 1.62 млрд. долара, но е плътно следвана от друг голям играч – Amazon.

Основната от Джеф Безос компания е добавила 73.25% от началото на 2020 г., като това се дължи най-вече на сериозния ръст в поръчките по време на пандемията. Компанията дори назначи 150 000 нови служители, за да може да обслужва клиентите си навреме.

Ръстът в книжата носи сериозни дивиденти на Джеф Безос, който освен че е най-богат в света, вече притежава и рекордните 180 млрд. долара.

Малко по-малък ръст отчитат книжата на Netflix – 69.63%. Тя е оценена на „само“ 241 млрд. долара, като ще е една от първите, които ще обявят резултатите си за второто тримесечие на годината.

Ако в края на 2019 г. бяхте инвестирали равна сума в шестте компании, днес парите ви биха се повишили с малко над 40%. Доста добре за шест и половина месеца, нали?

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.