Израелския топ модел Бар Рафаели беше санкционирана с голяма глоба и осъдена на девет месеца общественополезен труд за укриване на данъци.

35-годишната Рафаели се призна за виновна по обвинения в предоставяне на неверни данъчни декларации, докато живеела в чужбина, с цел избягване плащането на данъци в Израел.

Съд в Тел Авив разпореди Рафаели да заплати глоба от 2.5 млн. шекела (730 000 долара), освен дължимите данъци.

Майката на модела също беше осъдена за данъчни престъпления.

Ципи Рафаели, която изпълнява ролята на агент на своята дъщеря, беше осъдена на 16 месеца затвор и също трябва да плати глоба в размер на 2.5 млн. шекела плюс дължимите данъци, информира BBC.

Двете жени се признаха за виновни и получиха присъди въз основа на споразумение с властите от миналия месец.

Израелските власти започват разследването по случая през 2015 г.

Рафаели е признала, че не е декларирала доходите си в определени години, твърдейки, че прекарва по-голяма част от времето си в чужбина, макар че адвокатите й заявяват, че не е избягвала целенасочено плащането на данъци.

Майка й, междувременно, беше осъдена за това, че подписвала имотни сделки от името на роднини, за да прикрие статуса на пребиваване на модела, както и по други обвинения.

Рафаели, която преди време имаше връзка с американския актьор Леонардо Ди Каприо и беше водещ на конкурса Евровизия, има скандални моменти през цялата си кариера.

Тя си навлече гнева на израелската армия за това, че не отслужи редовната си военна служба, а през 2018 г. участва в скандална реклама с никаб.

През 2015 г. пък предизвика недоволство с молбата си за затваряне на въздушното пространство над мястото, на което се провеждаше сватбата й.