Еврото се търгуваше на 18-месечен максимум, цената на среброто скочи, а суровините поскъпват днес, след като надеждите за икономическо възстановяване окуражиха залозите за ръст на търсенето в световен мащаб и за поевтиняващ долар.

Борсовите индекси в азиатско-тихоокеанския регион бележат ръст - с изключение на Австралия, където скокът в броя на случаите на коронавирус подложи под натиск акциите на банките и туристическите компании, а основният индекс падна с 1%.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 нарастват с 0.4%, в тон с относително положителните нагласи.

Ръстът при еврото беше предизвикан от взетото от лидерите на ЕС решение относно спасителния план, което беше едновременно голяма стъпка към възстановяването и към засилване на позициите на Стария континент.

Еврото поскъпна до 1.1543 долара, което беше най-високото ниво от януари 2019 г., след като инвеститорите залагаха, че икономическото възстановяване ще облагодетелства валутите, с изключение на долара, с увеличение на износа и търговията в световен мащаб.

Австралийският долар поскъпна до над тригодишен връх от 0.7144 спрямо щатския долар и беше подкрепен допълнително от силните данни за продажбите на дребно в страната.

Тримесечните фючърси на медта се търгуваха близо до двегодишни върхове, а цените на желязната руда нараснаха, пренебрегвайки увеличението на производството в Бразилия и предпазливите прогнози от страна на гиганта BHP.

Понижаващите се лихви по държавните облигации засилиха блясъка на скъпоценните метали, докато ръстът в промишленото търсене оскъпи значително среброто. Спот цената на метала, който се използва в соларните системи, нарасна с 5% днес и вече бележи ръст от 15% за седмицата.

Златото също поскъпна до деветгодишен връх от 1 865.35 долара за тройунция.

“Съотношението между цените на среброто и златото все още е доста под дългосрочното средно ниво,” казва анализаторът в Commonwealth Bank of Australia Вивек Дар.

10-те най-големи сделки на Уорън БъфетВ началото на този месец Уорън Бъфет осъществи най-голямото си придобиване от 2016 г., но стойността му дори не се доближава до най-голямата сделка, която е сключвал някога.

“Според нас това означава, че поскъпването при среброто може да продължи, особено ако се прибавят надеждите за ръст в търсенето и опасенията относно предлагането.”

На останалите пазари оптимизмът беше ограничен. Разпространението на коронавируса в САЩ и на други места, като Индия, Латинска Америка, Токио и Мелбърн, набира сила, като има достатъчно признаци, че икономическото възстановяване далеч не е гарантирано в краткосрочен план.

Фабричната активност в Япония се свива в 15-и пореден месец през юли.

Икономисти очакват утре Южна Корея да обяви най-голямото свиване на икономиката си от 20 години.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.2% и е точно под петмесечния си връх от вчера. Японският Nikkei пък губи 0.2%.

САЩ вчера обяви над 1 000 смъртни случая от COVID-19 - за първи път от юни насам, а президентът Доналд Тръмп предупреди, че нещата вероятно ще се влошат, преди да се подобрят.

На Уолстрийт вчера индексът S&P 500 излезе на положителна територия от началото на годината, но не успя да запише по-сериозен ръст за деня и затвори с повишение от 0.16%.

Dow Jones се повиши с 0.6%, докато технологичният Nasdaq падна с 0.8%, тъй като инвеститорите прибираха печалби след забележителното поскъпване при акциите на технологичните компании, вследствие на което общата пазарна стойност на Apple, Amazon, Microsoft и Alphabet надхвърли тази на всички компании, търгувани на японската борса.

Цените на петрола продължават да се движат в рейндж, но запазиха по-голяма част от ръста си от вчера. Фючърсите на петрола от сорта брент повтиняха с 0.5%, до 44.12 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол се обезцениха с 0.5%, до 41.70 долара за барел.