Азиатските акции бяха подкрепени от обещанието за ултра-облекчена монетарна политика в световен мащаб, след като Федералният резерв на САЩ остави лихвите близо до нулата в подкрепа на засегната от коронавируса икономика на страната, което понижи стойността на долара до двугодишно дъно.

Всички членове на Фед са гласували за запазване на рейнджа на краткосрочните лихви на ниво между 0% и 0.25%, където те се намират от 15 март.

Запазването на паричната политика, заедно с обещанието от страна на Фед, че ще използва "пълния си набор от инструменти", ако е необходимо, засили апетита към риск като вчера и трите индекса на Уолстрийт записаха повишения.

Увереността се пренесе и в азиатска сесия, където японският Nikkei и южнокорейският KOSPI нарастват с по 0.3%, австралийският основен индекс бележи повишение от 0.7%, а хонконгският Hang Seng отчита ръст от 0.2%.

Китайските акции също бележат леко повишение днес, вследствие на което азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 0.4%.

Преговорите за нов помощен пакет в САЩ се превърнаха във важен въпрос за инвеститорите.

Президентът Доналд Тръмп заяви вчера, че неговата администрация и демократите в Конгреса все още се “разминават значително” по отношение на споразумението за новите помощи.

Политиците и инвеститорите също така следят развитието на пандемията, като много държави, в това число и САЩ, все още отчитат рекорден брой случаи на COVID-19 всеки ден.

При валутите най-голямо раздвижване има при долара.

Щатската валута поевтинява вследствие на очакванията, че Фед ще продължи с утра-облекчената си парична политика години наред и на спекулациите, че ще допусне по-висока инфлация преди да вдигне лихвите.

Вчерашната информация от Фед понижи доларовия индекс до 93.17, което е най-ниското му ниво от юни 2018 г. Индексът възстанови част от загубите си и за последно бе на ниво от 93.398.

Слабата щатска валута подкрепи еврото, което се разменяше на ниво от 1.1792 спрямо. Преди това еврото поскъпна до двегодишен връх от 1.1807 и е на път да запише най-големия си месечен ръст от 10 години, тъй като през юли поскъпва с около 5%, информира Ройтерс.

Британският паунд също поскъпна спрямо долара до 1.2998, точно под достигнатия вчера 4.5-годишен максимум от 1.3013.

На суровинните пазари цените на петрола се повишиха след резкия спад на запасите в САЩ, но поредният ден с рекорден брой случаи на коронавирус по света ограничи ръста.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпват с 4 цента до 43.79 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) бележат повишение от 1 цент до 41.28 долара за барел.

Спот цената на златото се понижава с 0.4% до 1 962.6 долара за тройунция.