Люлин планина се намира в непосредствена близост до София, но, за разлика от "по-голямата си сестра" Витоша, е далеч по-непозната за жителите на столицата. Но това, че е сравително малка и не много висока, я право изключително подходяща за туризъм, а много от забележителностите ѝ могат да бъдат обиколени в рамките на един ден.

Ето няколко интересни места, които можете да посетите в Люлин планина и нейните околности:

Връх Дупевица

Връх Дупевица, висок 1 255.8 метра, е първенецът на Люлин планина. На върха са разположени останки от старо военно поделение, което вече не функционира. Част от руините обаче са запазени, а самият връх е част от територията на бившата военна база.

До него може да се стигне по няколко начина, като най популярният маршрут е от местността Бонсови поляни, до която може да се стигне и с автомобил. Оттам през хижа Бонсови поляни се стига до стария път, който е обслужвал военното поделение, но вече е полуразрушен. Той води до самото подножие на върха.

До връх Дупевица може да се стигне и от село Владая, като изкачването е по черен път от южната страна на планината.

Да върха води и пътека, която тръгва от Горнобанския манастир Св. Св. Кирил и Методий. Той се намира в непосредстввена близост до Бонсови поляни, откъдето може да бъде достигнат по черен път, проходим и за лека кола.

Пътеката към върха тръгва точно над беседката до манастира, но е доста по-стръмна от стария военен път, а при дъждовно време има и кални участъци.

Пътека на здравето

Екомаршрутът Пътека на здравето тръгва от град Банкя, а за изминаването му са необходими около два часа. Екопътеката тръгва от центъра на града по пътя за военния санаториум. Върви се по десния бряг на Градоманската река, минава се през квартал Градоман и язовир Михайлово.

Преходът продължава през красива борова гора до местността Старо село, която се намира в старата част на Банкя. Оттам пътеката минава покрай храма "Св. Св. Кирик и Юлита" и се връща в началната си точка в центъра на града.

Пътеката на здравето е подходяща за хора от всички възрасти, тъй като теренът не е натоварващ. Обиколката може да се направи и с велосипед, като почти никъде няма участъци, трудни за преминаване.



Пет малко известни места на Витоша, които можете да посетите през уикендаНа Витоша можете да откриете някои слабо популярни забележителности, от които ще научите нещо ново, а в същото време ще се измъкнете от навалицата


Вазовият дъб

Вазовият дъб в Банкя е бил едно от любимите места за отдих на поета Иван Вазов. На това място той е черпил вдъхновение за много от своите произведения, а през 1900 година написва произведението "Утро в Банки", в което изразява преклонението си пред местните природни красоти. Дъбът може да бъде видян и във филма "Вечери в Антимовския хан", сниман по едноименния сборник с разкази на Йордан Йовков.

Дървото е от вида летен дъб и се смята, че е на над 300 години. Намира се в близост до храма "Св.Св. Кирик и Юлита".

Дивотински манастир

Дивотинският манастир “Св. Троица” се намира в северните склонове на Люлин планина, на около 10 километра от село Дивотино и на 4 километра югозападно от кв. Михайлово на град Банкя.

Манастирът е основан през XI век е един от най-старите и запазени манастири около София. Местна легенда гласи, че по време на кърджалийските набези в края на 1806 година манастирът е разграбен. Предводителят на кърджалийте Хасан Ходжа, който водел заграбения добитък, бил ударен от гръмотевица и умрял на място. Уплашените кърджалии го погребали и оставили добитъка на манастира. Мястото, където Хасан Ходжа е бил погребан, според легендата, се нарича Ходжи гроб.

Дивотинският манастир е поддържал килийно училище и е подпомагал освободителните борби по време на Възржадането. Смята се, че светата обител е служела и като убежище на Васил Левски при посещенията му в околността. Църквата и манастирските сгради в сегашният им вид са построени през 1902 година, след като три пъти са били опожарявани по време на османското владичество.

Връх Криви камик

Връх Криви камик се намира на 1 127.78 метра надморска височина в западния дял на Люлин планина. От него се открива панорамна гледка към всички села в Пернишко, самият град Перник, Банкя, село Дивотино, село Люлин и части от град София.

Археолозите твърдят, че в скалата на връх Криви камик има издълбана дупка, за която се предполага, че е била гроб. Скалата е била оброчище на слънцето, а около него са открити фрагменти от керамика използвана за ритуали и обреди, датирани от Ранножелязната и Римската епоха.

Най-краткият маршрут за изкачването на върха тръгва от с. Люлин. Върви се по черен път, по която няма туристическа маркировка, но разклоненията не са много и посоката към върха лесно се различава.

До върха се стига за по-малко от час, а за любитилите на кулинарните преживявания на открито има и маса с пейки, от която можете да се насладите на гледката.

Маршрутът е подходящ и за колоездачи, като може да бъде включен в част от по-дълга обиколка на планината, тъй като самото изкачване и спускането от върха с велосипед отнемат буквално няколко минути.