Азиатските пазари на акции се движат разнопосочно днес, след като щатските законодатели не успяха да изготвят нов план за стимули в условията на нарастващ брой на случаите от коронавруса.

Междувременно, доларът записа рядко поскъпване.

Пазарните нагласи бяха подпомогнати от проучване, което показа, че през юли фабричната активност в Китай нараства с най-бързи темпове от десетилетие, като индексът на икономическата активност Caixin/Markit беше на ниво 52.8.

Това оскъпи китайският индекс на сините чипове CSI300 с 0.9%. Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.2%, но отстъплението беше от достигнатия преди това шестмесечен връх.

Японският Nikkei добави 2.1%, благодарение на поевтиняването на йената, докато южнокорейският KOSPI остава без промяна.

E-Mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 бележат повишение от 0.1%, докато тези на европейските EUROSTOXX 50 и FTSE остават почти без промяна.

Инвеститори бяха притеснение от липсата на нов пакет от стимули в САЩ, като началник щаба на Белия дом Марк Медоуз заяви, че не е оптимист относно достигането до споразумение скоро.

В петък Fitch Ratings понижи перспективата по кредитния рейтинг на САЩ от стабилна на отрицателна, изтъквайки като причина намаляваща кредитна сила и увеличаващ се бюджетен дефицит.

Основните кандидати за мястото на долара също имат своите недостатъциДоларът все още доминира при валутни резерви и трансакции, но мощта му отслабва. В световната търговия САЩ изостава зад еврозоната и Китай по общ обем на износа и вноса, сочат данни на МВФ. Така че изглежда се добър момент да разгледаме алтернативите на долара, макар, че никоя от тях все още не изглежда готова да го измести

От кредитната агенция също така заявиха, че бъдещата посока на фискалната политика на САЩ зависи отчасти от изборите през ноември и състава на Конгреса след това, като предупредиха, че има риск политическата блокада да продължи.

Обявените от технологичните гиганти силни резултати помогнаха на S&P 500 да отбележи 5.5% ръст за миналия месец, докато технологичният NASDAQ се повиши с 6.8%.

Други сектори обаче не се справиха толкова добре, тъй като много щати отложиха отварянето на икономиките си в условията на нарастващия брой на случаите на COVID-19.

Тази седмица се очакват важни икономически данни, като сред тях е проучването на Института по управление на доставките за производството днес и данните за неселскостопанската заетост в петък.

Несигурността свали миналата седмица доходността по 10-годишните щатски държавни облигации до най-ниското й ниво от март при 0.52%, а м момента тя е на ниво от 0.55%, информира Ройтерс.

Доларът за последно се търгуваше на ниво от 1.1758 спрямо еврото, като европейската валута поскъпна с 4.8% през миналия месец и достигна до 1.1908 долара. Доларовият индекс беше на ниво от 93.566, след като в петък докосна най-ниското си ниво от май 2018 г. при 92.538.

Доларът възстанови част от позициите си спрямо йената до 106.01, след като миналата седмица падна до 4.5-месечно дъно при 104.17.

Спадът на долара в комбинация със супер ниските реални лихви по облигациите бяха добре дошли за златото, което записа най-голямото си месечно поскъпване от февруари 2016 г.

Цената на метала нарасна до нов по-рано днес при 1 984 долара за тройунция и изглежда скоро е на път да достигне 2 000 долара.

Цените на петрола се понижават вследствие на опасенията относно свръхпредлагането, тъй като групата OPEC+ се очаква да намали приетите ограничения в предлагането през август, а увеличението на броя на случаите на COVID-19 по света засили опасенията за забавяне в ръста на търсенето на горива.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха със 7 цента в ранната търговия - до 43.45 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол губят 8 цента, до 40.19 долара за барел.