През второто тримесечие на годината щатската икономика отчита най-големия спад в своята история, въпреки че положението не е толкова лошо, колкото се очакваше.

БВП на САЩ се е свил с 32.9% в периода между април и юни според първоначалните данни на Министерството на търговията. Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Dow Jones, бяха за спад от 34.7%.

Нито Голямата депресия, нито Голямата рецесия, нито някои от над 30-те икономически спадове през последните два века не са причинявали подобно свиване на икономиката за толкова кратък период от време, отбелязва CNBC.

За сравнение, най-лошото тримесечие по време на финансовата криза от 2008 г. е спад на БВП с 8.4% през последното тримесечие на същата година. Предишното рекордно свиване на икономиката бе с 10%, отчетено през първото тримесечие на 1958 г.

Къде инвестират През първото тримесечие на тази година държавните инвестиционни фондове са намалили експозициите в акции дo най-ниското ниво от 2014 година насам

Източникът за настоящия срив обаче е различен в сравнение с предишните – наложена от правителството блокада, с цел ограничаване на разпространението на пандемията от COVID-19.

На работещите в цялата страна бе разпоредено да си останат у дома, освен ако работата им не е сред тези, за които се счита, че имат съществено значение, което доведе на практика до спиране на икономиката и до скок в нивото на безработицата до 14.7%, което също бе рекорд за периода след Голямата депресия.

Според Националното бюро за икономически изследвания настоящата рецесия всъщност започва през февруари, месец преди обявяването на пандемията. БВП на САЩ за първото тримесечие падна с 5%.