Оборотите в сектора на услугите намаляват през второто тримесечие на 2020 година. Това показват данните на Националния статистически институт.

Спрямо предходното тримесечие най-силен спад се наблюдава в сектора на въздушния транспорт (с 66.4%) и в туристическата дейност (със 71.2%).

Тримесечни изменения

По предварителни данни през второто тримесечие на 2020 г. общият сезонно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ намалява с 21.8% спрямо първото тримесечие. Най-голям спад се наблюдава при „Въздушен транспорт“ (с 66.4%),а увеличение е регистрирано само при „Пощенски и куриерски услуги“ (8.6%).

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и
ворчески продукти; Далекосъобщения“ намалява с 4.4% спрямо първото тримесечие на 2020 година. Най-съществен спад е отчетен при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (51.1%). Увеличение се наблюдава в сегментите „Информационни услуги“ и „Далекосъобщения“ съответно с 4.6 и 2.9%.

При останалите бизнес услуги се наблюдава намаление спрямо предходното тримесечие при всички дейности, като най-голям спад е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ (със 71.2%) и „Рекламна дейност и проучване на пазари“ (с 30.9%).

Годишни изменения

През второто тримесечие на 2020 г. общият индекс на календарно изгладените данни на
оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 18.5% под равнището на същото
тримесечие на 2019 година. Най-голям спад е регистриран при „Въздушен транспорт“ (с 64.1%) и „Воден транспорт“ (с 42.8%). Увеличение е отчетено само при „Пощенски и куриерски услуги“ - с 21.6 на сто.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е с 3.9% по-висок през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със същото тримесечие на 2019 година.

Най-съществено нарастване се наблюдава при „Информационни услуги“ и „Далекосъобщения“, съответно с 12.2 и 11.8%. Най-значим спад е отчетен при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (52%).

При другите бизнес услуги понижение спрямо второто тримесечие на 2019 г. се наблюдава при повечето дейности, като най-голям спад е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ (с 94.6%).

Най-голямо увеличение се наблюдава при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ (с 8%).