Пандемията от коронавирус спря напредъка в борбата с бедността и болестите от последните 20 години, посочи съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, цитиран от БТА.

Според доклад на фондацията Бил и Мелинда Гейтс, светът е отстъпил по почти всички показатели в усилията си да постигне Целите на ООН за устойчиво развитие за борба с бедността и намаляване на неравенството.

Крайната бедност се е увеличила със 7% заради епидемията, установява докладът.

Обхватът на ваксинациите, който е косвен показател за функционирането на здравните системи, се е сринал до нива, каквито не са наблюдавани от 90-те години на миналия век, "връщайки света назад с около 25 години за 25 седмици", предупреждават експертите на фондацията.

Данните сочат, че икономическите последици на пандемията отново засилват неравенствата, като особено тежко са засегнати жените, расовите и етнически малцинствени общности, както и хората, живеещи в крайна бедност.

В доклада, на който Бил и Мелинда Гейтс са съавтори всяка година от 2017 насам, те призовават за световно сътрудничество по разработването на диагностика, ваксини и лечение, бързо производство на тестове и дози, справедливо разпределение на тестове, ваксини и медикаменти, основаващо се на нуждата, а не на платежоспособността.

Бил Гейтс: Ще преборим COVID-19, но едва след 2.5 годиниЩе спрем пандемията от коронавирус едва след две години и половина


В интервю за италианския в. "Стампа" Бил Гейтс заявява, че е оптимист за разработването на ваксини срещу новия коронавирус.

"Ако ваксините са ефективни, дори при ниво на ваксиниране от 60 процента, би трябвало да можем да спрем експотенциалното разпространение на заболяването. Следващата година ще бъде година, в която ще намалим броя на смъртните случаи, и пандемията ще свърши през 2022 година", прогнозира милиардерът филантроп.

Гейтс предупреждава обаче, че ще бъдат необходими две или три години за отстраняване на щетите върху световната здравна система, а по-бедните държави ще имат нужда от десетилетие, за да върнат икономиките си на предкризисните равнища.

Вестникът поставя на Гейтс и въпрос за конспиративната теория, според която той е създал коронавируса, за да спечели от продажбата на ваксини.

"Тази история е толкова странна, че почти е смешна. Но е много сериозен проблем, защото ако ни обвинявате в жестоки дела, заличавате работата ни", подчертава той.

Гейтс изразява загриженост, че много хора отказват да носят маски или да си поставят евентуалната бъдеща ваксина. По думите му процесът на одобряване на ваксина трябва да бъде деполитизиран и възможно най-прозрачен.