Само допреди няколко месеца компанията на Тимур Турлов, занимаваща се с финансово посредничество, разчиташе на няколко десетки клиенти за по-голямата част от приходите си.

Днес, благодарение на масовия прилив на индивидуални инвеститори на капиталовия пазар, бизнесът на Freedom Holding Corp. преживява истински бум, а 32-годишният руснак вече е милиардер, пише Bloomberg.

Компанията е регистрирана в Невада, но основният ѝ офис е в Алмати, Казахстан. Финансовият посредник дава възможност на казахстанците и руснаците да записват акции от "най-горещите" IPO-та в Силициевата долина и да търгуват на водещите световни борси.

От 2016 г. насам приходите на Freedom Holding от комисиони са се повишили 51 пъти, а новите клиенти са десетки хиляди.

Според Турлов високата волатилност на пазарите привлича хората към финансовите пазари, където те очакват да получат по-добра доходност от своите спестявания.

Тимур Турлов, който е роден в Москва, притежава 73% от капитала на Freedom Holding Corp. Делът му се оценява на над 1 милиард долара, след като от началото на годината акциите на компанията, търгуващи се в САЩ, поскъпнаха с 64 на сто.

Ентусиазмът на пазарните участници носи рекордни приходи на брокерските компании. В същото време обаче той предизвиква и тревоги, че голяма част от борсовите индекси са поскъпнали твърде рязко и в някои сектори може да се стигне до образуване на пазарни "балони".

Клиентите на онлайн посредниците, като Robinhood Financial в Съединените щати, инвестират най-вече в книжата на технологичните гиганти, които също се намират близо до рекордните си равнища.

Преди шест години около 80% от приходите на Freedom Holding са идвали от сравнително тесен кръг инвидуални инвеститори, но към днешна дата компанията е в Топ 10 на най-големите финансови брокери в Русия и най-големия в Казахстан. Към края на юни клиентите ѝ са над 150 000, в сравнение с 46 000 през март 2018 г.

Нетната печалба на компанията се е утроила за същия период и достига 22 милиона долара, а приходите ѝ са на стойност 122 милиона долара.

Основите на своя успех Турлов полага още през 2013 г., когато купува малка инвестиционна компания в Алмати и я присъединява към бизнеса на руския брокер Freedom Finance, основан от него в разгара на финансовата криза през 2008 г.

През 2015 г. той става собственик на казахстанската петролна и газова компания BMB Munai Inc., чийто акции се търгуват в Съединените щати. Турлов променя името ѝ на Freedom Holding Corp. и вкарва в сттруктурата ѝ своя финансов бизнес.

Турция – номер 1 по покупки на злато за 2020 г.След като в последните 5 г. Русия закупи повече от 1060 тона злато, покупките през настоящата 2020 г. са на скромните 28 тона

За компании като неговата, на които не им е нужно да набират свеж капитал, този начин на листване (чрез вливането в друга публична компания) е по-лесен и по-евтин, отколкото да преминават през трудния бюрократичен процес на първичното публично предлагане.

В същото време те получават по-широк достъп до американския пазар, което им дава и много повече възможности в собствената им държава, в случая - Казахстан.

Възможността на Freedom Holding да инвестира на Уолстрийт, включително и в американски IPO-та, я прави изключително атрактивна за инвеститорите в Русия и Казахстан. Едно от първите публични предлагания, които тя прави достъпни за своите клиенти, е това на Zynga през 2012 г.

И докато инвестициите в чуждестранни компании стават все по-популярни, това не може да се каже за неликвидния казахстански капиталов пазар. Правителството прави опити да привлича чуждестранни инвеститори, но засега не може да се похвали с кой знае какъв успех.

Компанията на Тимур Турлов не изключва възможността за листване и на капиталовия пазар в Москва, след като придоби един от най-старите брокери в Русия Zerich Capital Management и казахстанската банка Kassa Nova Bank.

Freedom Holding отвори и офис в Берлин, а в момента обмисля придобиването на американска брокерска компания, за да подсили своята структура.

Самият Турлов казва, че се очаква консолидация в сектора и той би искал неговата компания да е част от този процес. Той обаче няма намерение да продава своя дял в близко бъдеще.