Със сигурност сте чували, че кафявата захар е по-здравословна от бялата захар. Нещо, което важи за кафявия и белия ориз, например.

Това мнение идва и от вярването, че кафявата захар е по-малко обработена и рафинирана от бялата и следователно по-здравословна.

Къде обаче е истината?

Цветът на кафявата захар се дължи най-вече на наличието на меласа. Колкото повече меласа има, толкова по-кафява е тя. За съжаление, в голямата си част кафявата захар е рафинирана до бяла захар, а след това е добавена меласа.

Това, в комбинация с калций, желязо и калий, носи допълнителни ползи, но не и толкова големи, че да се нарекат здравословни.

Според Ню Йорк Таймс обикновено в кафявата захар има само 5 до 10 процента меласа, което е незначително.

Според експерти няма да получите никакви ползи за здравето, ако размените двата вида захар. Реално може да замените спокойно бялата захар с кафява, без да се усети разлика в плътността на изделието, а по-скоро във вкуса и то само ако количеството меласа преобладава.

Ако все пак държите да използвате кафява захар в печивата, но не разполагате с такава у дома, може да смесите 1 чаша бяла захар с 1 супена лъжица меласа за светлокафява захар, а увеличаването на меласата до 2 супени лъжици ще ви даде тъмнокафява захар.