В днешната република Сингапур няколко на пръв поглед обикновени хора, които работят в офиси или карат таксита, могат да твърдят, че са с кралско потекло, потомци на монарх от 19-и век, който предава контрола над югоизточната азиатска страна на Великобритания.

Малцина от жителите на един от най-космополитните градове в света знаят за наличието на това потекло, което е неприятно за Тенку, или принц Шавал.

“Все още ли съществуват?” е отговор, който 51-годишният мъж казва, че често получава, когато казва на хората, че е един от потомците на султан Хюсеин Шах, чиито договори с Великобритания водят до колониално управление и основаването на модерната държава.

Шавал е един от няколкото сингапурци, които носят почетната титла Тенку, което означава принц или принцеса на малайски език и свидетелства за връзки със султана.

До началото на този век някои от тези хора все още живеят в родовия си дом - пренаселен и рушащ се дворец, преди да бъдат изгонени от правителството, което го превръща в музей.

На седемдесет и девет потомци, 14 от които живеели в двореца, са предложени парични суми като част от сделка от колониалната ера за подсигуряването на семейството на султана, казват тогава от правителството. Много от останалите живеели в чужбина, също според властите.

Имената на бенефициентите не са оповестени публично, което затруднява потвърждаването на претенциите за кралско потекло.

Правителството на Сингапур, което управлява без прекъсване от извоюването на независимост през 1965 г., казва пред Reuters, че всички плащания, с изключение на едно, са осъществени, но не може да сподели повече подробности за бенефициентите.

Шавал, който показва пред Ройтерс кореспонденцията си с правителството като бенефициент, все още посещава превърнатия в музей дворец и намиращата се наблизо джамия и гробището в малайския анклав Кампонг Глам.

Кралят на Тайланд прости на изпадналата си в немилост любовницаТайландският крал е възстановил на поста й своя консорт, която беше лишена от всичките си звания през миналата година

Въпреки че има лични проблеми с намаляване на доходите си и това, че работата му в логистичната сфера е изложена на риск заради пандемията от коронавирус, Шавал казва, че посвещава време на запазването на наследството на султана, като се облича в традиционна носия и посещава празнични събития.

Получаването на по-широко признание обаче е предизвикателство, дори сред разнообразна и донякъде разделена група от хора, които претендират за кралско потекло.

Други потомци предупреждават за опасността от това да живеят в миналото или са прекалено заети с трудностите на настоящето.

“Ние не сме династия. Не е важно дали си потомък на кралска фамилия или не,” казва Тенку Индра, 67-годишен консултант, който е живял в двореца като дете.

“Важното е да се справяте сами в живота, а не да разчитате на приписан статус въз основа на положението на предците ви.”

Индра е определен като пра-пра-пра-пра внук на султан Хюсеин в статия за Friends of the Museums от миналата година.

Синът на Индра - 40-годишния бизнесмен Тенку Азан, има двегодишна дъщеря, която е един от най-младите потомци.

Той смята, че бъдещите поколения няма да се интересуват особено от историята на султана.

За други бивши обитатели на двореца животът във външния свят е грубо пробуждане.

43-годишният Тенку Файзал казва, че след като напуска двореца през 1999 г., започва работа като чистач, където му се подигравали, че е принц, който чисти боклуци.

Той сега кара такси, но твърди, че все още трудно свързва двата края и получава финансова помощ, за да се покрие разходите за детската градина на дъщеря си.

За да подпомогне семейния бюджет, съругата му е започнала работа в McDonald’s.

“Не сме умни и не сме богати. Единственото, което имаме, е титлата”, казва Файзал.