Има ли странични ефекти ваксината срещу коронавирус на Pfizer, добила огромна популарност през последните дни като надежда в битката с пандемията?

Някои отговори са интересни.

В рамките на досегашните проучвания независимата контролна група, наречена Data Monitoring Commitee, не е установила "никакви сериозни опасения, свързани със сигурността".

Но това още не е гаранция за всички хора, посочва вестник Стандарт.

Когато ваксината се прави чрез мускулна инжекция, може да се стигне до локални реакции на инжектираното място. А имунната реакция, т.е. изграждането на клетките, образуващи антитела, може да е съпроводена с висока температура, треска, мускулни болки или главоболие.

Някои от участниците в изпитанията на тази ваксина разкриха пред CNN страничните ефекти, които са забелязали. Всички участници са получили две дози, без да знаят дали са получили самата ваксина или плацебо.

Сред най-честите странични ефекти са треска, главоболие и общи болки в тялото, които някои сравняват с тежък махмурлук след нощен запой.

Един от интервюираните от CNN разказва, че с втората доза е усетил някои "нежелани реакции" в тялото си, като втрисане или болки в ставите, въпреки че признава, че не се е притеснявал в нито един момент за състоянието си.

Кари, 45-годишна американка, също изпитала нежелани реакции, макар и от първата доза. В нейния случай става дума за втрисане, главоболие и общ дискомфорт, като при заболяване от грип. Ситуацията се засилва с втората доза, но тя уточнява, че не е било "нищо кой знае какво".

44-годишният Глен Дешилдс от Тексас сравнява страничните ефекти на ваксината на Pfizer със "силен махмурлук", като след нощен запой. Доброволецът вярва, че е получил истинската ваксина, а не плацебо.

Междувременно, Moderna съобщи, че е приключила с натрупването на данни за първи анализ на своята ваксина срещу COVID-19 и очаква да има данни за ефикасността й до края на месеца, се казва в изявление на компанията в сряда.

Moderna провежда клинично изпитване с 30 000 участници, като половината получават ваксината, а половината получават плацебо.