American Airlines е поредната компания, чиито акции поскъпнаха сериозно вчера.

Това се случва, след като инвеститор от онлайн форума Reddit попита колегите си дали акциите няма да поскъпнат сериозно.

Последва ръст от 87% в началото на търговската сесия, но в края беше отчетено поскъпване от 15%, на фона на прибиране на печалбите на част от инвеститорите.

В предходните дни сериозни повишения бяха наблюдавани при GameStop, Bed Bath & Beyond, Express, BlackBerry Limited, AMC Entertainment и др.

По данни на S3 Partners, късите позиции при American Airlines се равняват на около 19% от капитала на компанията. Нито една друга щатска авиокомпания няма повече от 5% скъсени акции, уточниха оттам.

Авиокомпанията е най-голямата в САЩ, но наскоро отчете 9.6 млрд. долара загуба за 2020 г.

Смята се, че голяма част от инвеститорите, действащи организирано през Reddit, ползват платформата на Robinhood.

Оттам пък вчера спряха възможността за покупки в посочените по-горе компании, като инвеститорите имаха възможност единствено да продават своите книжа. Това доведе до срив в котировките им с между 36 и 56%.

Инвеститорите дори упрекнаха Robinhood, че действа в помощ на големите хеджфондове, които, както стана ясно вчера, са реализирали загуби за милиарди долари заради действията на малките играчи на пазара.

Междувременно, от платформата за онлайн търговия, в която основен акционер е българинът Влад Тенев, съобщиха, че са набрали 1 млрд. долара свежо финансиране от настоящите си акционери.