Японските художници-аниматори са на път да загубят един от най-важните си инструменти. Mitsubishi Pencil, който е един от основните производители на моливи в страната, заяви, че ще съкрати производството на повечето цветове и ще остави само червения, съобщава Ройтерс.

От юни тази година се очаква производството на графитните моливи с твърдост 7700 в оранжев, жълто-зелен и светлосин цвят да бъде прекратено. Тези цветове бяха "пощадени" при предишното съкращаване на производството на Mitsubishi Pencil през 2015 година.

Тогава представителите на анимационната индустрия изразиха недоволството си, тъй като цветните моливи са един от най-важните им инструменти.

"Линията 7700 е незаменима за художниците. Спирането на производството на тези моливи ще засегне много компании и професионалисти", се посочва в изявление на Японската асоциация на аниматорите.

В днешно време култовите японски манга и аниме филми залагат все повече на дигиталните технологии, но много от художниците предпочитат традиционните техники на рисуване с молив и хартия.

От Mitsubishi Pencil обясняват, че основната причина за решението на компанията са проблемите с доставките на суровините, които се използват за производството на моливите. Кои материали конкретно са дефицитни обаче не става ясно, тъй като според производителя това е "търговска тайна".

Mitsubishi Pencil произвежда моливи от 1880 година, но не публикува публични данни за продажбите си. Говорителят на компанията заяви, че тя разчита на търсенето на малка, но лоялна група потребители от анимационната индустрия.

Селцето, вдъхновило Замръзналото кралство, не иска повече туристиЕдно мъничко алпийско селище се затъхва от тълпи туристи, след като вдъхнови създаването на приказния град Арендел от поредицата на Disney „Замръзналото кралство“


В Япония традиционната анимация все още доминира във филмовите продукции за разлика от компютърните графики на някои от американските студиа като Pixar на Disney.

Твърдите моливи се използват от много професионалисти, включително и от инженерите и архитектите, но не са особено полезни за повечето потребители.

"Моливите от линията 7700 просто вече не се продават толкова добре", казва Наоя Нагатсума, който притежава книжарница в Токио.

По думите му на 3000 обикновени червени моливи се продава по един с твърдост 7700.