След продължаващите години наред спекулации, че в крайна сметка ще се намеси в автомобилната индустрия със собствен автомобил, Apple е близо до финализирането на сделка с Hyundai-Kia за производството на автономни електромобили с марката Apple в завода на Kia в Уест Пойнт, Джорджия, информира CNBC, позовавайки се на свои източници.

Производството на така наречения “Apple Автомобил,” който се разработва от екип на Apple, се очаква да започне през 2024 г., въпреки че според източници, запознати с преговорите между Apple и Hyundai-Kia това може да се случи и на по-късен етап.

Между двете компании все още няма споразумение, според същите източници на CNBC. Те също така подчертават, че в крайна сметка Apple може да реши да си партнира с друг автопроизводител отделно или в добавка към работата си с Hyundai.

Акциите на Apple поскъпнаха с над 2% в следборсовата търговия вчера след излизането на новината.

Ако се стигне до споразумение, защо Apple би избрала Hyundai-Kia? Също толкова важен е и въпросът защо корейският автопроизводител да сключва сделка с Apple?

Според запознати с преговорите всяка от компаниите вижда уникални ползи от работата с другата по разработването на автомобила на Apple.

Светът има нов най-голям автомобилен производителЯпонската Toyota Motor Corp. изпревари Volkswagen

Според източници, запознати с намеренията на Apple относно сътрудничеството с Hyundai, технологичният гигант иска да произвежда своя автомобил в Северна Америка с установен автопроизводител, който е готов да позволи на компанията да контролира софтуера и хардуера, които ще се използват.

С други думи, това ще е автомобил на Apple, а не модел на Kia със софтуер на Apple.

Засега все още не е ясно как би изглеждал първият автомобил на Apple, но според запознати с плановете той ще има няколко забележителни характеристики.

“Първите автомобили на Apple ще бъдат проектирани без шофьор”, според един от източниците на CNBC. “Това ще са автономни електромобили, проектирани така че да се движат без шофьор.” Това би могло да означава, че автомобилите на Apple, поне в началото, може да се концентрират върху дейности като доставка на храни и роботизирани таксита.

Този ход може да изправи щатския технологичен гигант директно срещу Tesla, която също пуска автономни функции в своите автомобили.

Наскоро главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че преди време опитал да започне преговори с Apple за придобиването на неговата компания за електромобили, но главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук отхвърлил поканата му за среща.